Ruusuiset vadelmamacaronit

Jahas, eiköhän ole aika tehdä lisää macaroneja. Jääkaapissani oli tuoreita vadelmia joista piti päästä eroon, ja ne ovat mielestäni yksi parhaimmista macaron-täytteistä. Macaronit ovat käytännössä marenkeja, ja kaikkihan tietävät että marenki on hirmuisen makeaa. Vadelmat sen sijaan ovat hiukan happamia, ja näin ollen vadelmamacaronissa yhdistyvät hapan ja imelä, sekä marjojen raikkaus ja marengin makeus, täydellisesti tasapainossa. Ai et usko? Kokeile itse!


Minulla on myöskin iso pullollinen ruusuvettä, jonka toin Istanbulista vuosi sitten, ja ajattelin maustaa macaronit sillä. Tuo pullo kuluu kyllä todella hitaasti, sillä usein muutama tippa riittää maustamaan koko taikinan.

Resepti on aika pitkä, sillä yritin kirjoittaa siihen mahdollisimman paljon ohjeita ja vinkkejä. Se on myöskin miltei sanasta sanaan kopioitu aiemmasta reseptistäni Macaronit mangotäytteellä. Ehkä vähän noloa, mutta mielestäni ohjeet olivat sen verran huolellisesti kirjoitettu, etten nähnyt syytä muuttaa niitä.

Et välttämättä tarvitse macaronien valmistamiseen erikoispeltiä / silikonimattoa, vaan voit pursottaa ne suoraan leivinpaperille.



Ruusuiset vadelmamacaronit

35+ macaronia

Ainekset:

marenkia varten:
125g hienoa sokeria
125g tomusokeria
125g mantelijauhetta
100g munan valkuaisia (3 keskikokoista munaa)
35ml / 2 rkl + 1 tl vettä
muutama tippa ruusuvettä*
elintarvikeväriä (geeli tai jauhe)

täytteeseen:
200g valkosuklaata
500g tuoreita vadelmia

tarvitset myös:
 sokerilämpömittarin

*Voit laittaa tilalle esim. vanilja-aromia, tai korvata osan sokerista vaniljasokerilla.

Valmistus:


  1. Lämmitä uuni 160°C asteeseen. Laita leivinpaperit kahdelle uuninpellille. Sekoita ja siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe keskenään.
  2. Sekoita kattilassa hieno sokeria ja vesi. Anna kiehua ja tarkkaile lämpötilaa mittarilla: Kun siirappi saavuttaa 118 °C asteen lämpötilan, se on valmis.
  3. Sillä aikaa kun sokerisiirappi lämpenee, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää elintarvikeväri ja ruusuvesi. Kun siirappi on 118 °C asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten.
  4. Anna jäähtyä 50 °C asteeseen. Kääntele sitten marenkiin mantelijauheen ja tomusokerin seos, lusikalla tai nuolijalla.
  5. Ja tässä onkin hankala paikka: Taikinaa pitää sekoittaa juuri oikea määrä, ei liikaa, eikä liian vähän. Kun jauhot ovat sekoittuneet hyvin marenkiin, kääntele vielä muutaman kerran ja nosta lusikka seoksesta. Jos marenki valuu hitaasti kulhoon kuin sula laava, se on valmis. Jos se taas putoaa isoina "paloina", sekoita lisää. Älä kuitenkaan sekoita sitä liian vetiseksi ja juoksevaksi. Oikea rakenne on aivan kuin vuorenrinnettä hitaasti alas valuva laava, ei auki oleva vesihana. Laavaa. Ei vettä! Selvä?
  6. Pursota leivinpaperilla seoksesta pieniä nappeja.
  7. Ja tässä toinen vinkki, eli kuinka estää macaronien halkeilu uunissa. Pudota pelti useamman kerran työtasolle (pahoittelen melua, naapurit). Näin macaronit vapauttavat ylimääräiset ilmakuplat, jotka aiheuttavat niiden halkeilun (huom. myös liian kuuma uuni aiheuttaa halkeilua). Jos pursotuksesta on jäänyt huiput nappeihin, nekin tasoittuvat hiukan tällä pudottelulla. Älä kuitenkaan liioittele, macaroneista saattaa tulla lättäniä jos niistä karkaa kaikki ilma (joko pudotellessa, tai kun taikinaa sekoitetaan liikaa). Jep, monimutkaista.
  8. Jätä macaronit kuivaan paikkaan lepäämään puoleksi tunniksi, mielellään tunniksikin, riippuu hiukan sisälämpötilasta ja ilmankosteudesta. Pinnan ja reunojen tulisi kovettua ja kuivua sen verran, että koskettaessa marenki ei enää tartu sormeen. Älä ohita tätä kuivausvaihetta, sillä se takaa macaronien nousun YLÖSPÄIN eivätkä ne leviä uunissa. Näin macaronit saavat sen tunnusomaisen helmansa, joka on onnistuneen macaronin merkki!
  9. Macaronien levätessä valmista ganache. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja siivilöi ne huolellisesti lusikkaa apuna käyttäen. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lämmitä vadelmasose kattilassa ja lisää sulatettu suklaa. Sekoita hyvin ja nosta kylmään jähmettymään.
  10. Paista levänneen macaronit 160 °C asteessa 11–15 minuuttia, riippuen hiukan niiden koosta ja tietysti uunistasi. Kun saat irrotettua macaronin leivinpaperilta, ne ovat valmiita. Jos macaron jää pohjasta kiinni, paista hiukan lisää.
  11. Anna macaronien jäähtyä kunnolla pellillä 30 minuuttia ja siirrä ne sitten kuivumaan ritilälle. Kun ganache on jähmettynyt, levitä se macaronin puolikkaalle ja paina kevyesti päälle toinen puolikas. Anna macaronien odottaa jääkaapissa 24–48 tuntia suljetussa astiassa, ja nosta huoneenlämpöön ilman tarjoilua. Älä syö niitä samana päivänä, ne ovat parhaimmillaan kunhan jaksat odottaa!




Kun kirjoitin blogiin ensimmäisen macaron-reseptin Macaronit mangotäytteellä, lisäsin oheen muutaman kuvan Pariisista, sillä ovathan kyseessä ranskalaiset herkut. Tällä kertaa vien teidät virtuaalimatkalle Ranskan Rivieralle, jossa ajelimme mieheni kanssa kesällä 2011. Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille, moi!

Monte Carlo, Monaco, from distance

Shoreline of Monte Carlo, Monaco
Monte Carlo, Monaco

Casino of Monte Carlo, Monaco
Monte Carlon casino, Monaco
Harbor of Monte Carlo, Monaco
Monte Carlo, Monaco
Musician playing a saxophone at Nice, France
Nizza
Window of a bakery - Nice, France
Leipomon ikkuna, Nizza
Sunbather on the beach of Nice, France

European No parking -sign, valid day and night - Nice, France
Nizza

Fruits at the market - Nice, France
Hedelmiä torilla, Nizza
Somewhere at the French Riviera
Näköalat jostain päin Rivieraa.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat