Panna cotta kirsikoilla

Panna cotta, kypsytetty kerma, on yksi Italian helpoimmista jälkiruoista. Tarvitset vain neljä ainesta, ja kärsivällisyyttä. Panna cottaa on pidettävä jääkaapissa vähintään viisi tuntia, kunnes se on hyytynyt ja valmis tarjoiltavaksi. Jos olet kuten minä, käyt tökkimässä Panna cottaa sormellasi puolen tunnin välein. "Josko se nyt olisi valmis..." "Lopeta se jatkuva jääkaapin availu!"

Olen yrittänyt löytää kaikki mahdolliset tavat käyttää se hirmuinen määrä kirsikoita, joka minulla oli jääkaapissa. Kuten mainitsin aiemmassa reseptissäni (Kirsikka-suklaakuppikakut Maraschino-voikreemillä), ystävämme toivat minulle 3 kiloa kirsikoita, juuri kun olin jo kirjoittanut blogiin kaksi kirsikkareseptiä. Mutta toisaalta, eihän kirsikkaherkkuja voi koskaan olla liikaa?

Panna Cotta kirsikoilla

Panna cotta oli yksi näistä "tungetaan näitä kirsikoita nyt sitten joka paikkaan" kokeiluista. Resepti on häpeällisen helppo: Perinteinen, vaniljalla maustettu Panna cotta ja tuoreita kirsikoita, ja hieman Maraschino-kirsikkalikööriä, jota jo käytinkin kuppikakkureseptissä.

Sain myös tilaisuuden kokeilla uutta tuotetta. Käytän yleensä tuoreita vaniljatankoja, ja nehän ovat valitettavan kalliita. Pari viikkoa sitten näin luomutuotteita myyvässä liikkeessä jauhettua vaniljatankoa (kuva löytyy linkin alta). Kyseessä on siis käytännössä musta jauhe, joka on jauhettu kokonaisista vaniljatangoista. Se maksaa vähemmän kuin kokonaiset tangot, ja vaikkei maku tietysti olekaan ihan sama kuin tuoreesta tangosta raaputetuissa, tahmeissa siemenissä, se on mielestäni ihan hyvä tuote silloin kun haluaa leipoa hiukan halvemmalla. Maku on taatusti parempi kuin nestemäisissä vaniljauutteissa, joten tulevaisuudessa taidan leipoa vain vieraille vaniljatankoa käyttäen, ja omaan käyttöön tuleviin herkkuihin laitan tätä jauhetta.

Panna Cotta kirsikoilla

Usein yksinkertaisimmat reseptit ovat parhaita, ja tuoreiden, hiukan happamien kirsikoiden yhdistäminen makeaan, samettiseen Panna cottaan osoittautui oikein hyväksi ideaksi. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin poistaa kirsikoista kivet, voiko helpommalla päästä? Ei punaviinissä keittämistä, kuten kirsikkatiramisussa. Ei mitään hienouksia tai erikoisuuksia. Vain puhdas kirsikan maku. Ja usko pois, se oli muuten hyvää.


Panna cotta kirsikoilla

4-6 annosta

Ainekset:

500 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35%)
100g tomusokeria
1 tl Maraschino-likööriä (ei pakollinen)
1 vaniljatanko
8g liivatelehtiä (4 lehteä omalla kohdallani, mutta saattaa riippua merkistä)
 muutama tuore kirsikka per annos

Valmistus:


  1. Kastele 4-6 annoskulhoa tai muottia Maraschinolla tai kylmällä vedellä. Näin valmiit Panna cottat irtoavat helpommin muoteista.
  2. Pese kirsikat ja poista niistä kivet. Itse laitoin 5 kirsikkaa per annos, mutta se riippuu kulhon koosta. Älä liioittele, tai voi olla, että Panna cotta hajoaa kun yrität irrottaa sitä muotista. Laita kirsikat annoskulhojen pohjalle.
  3. Tee vaniljatankoon viilto pitkittäissuunnassa. Voit raaputtaa tangosta siemenet ja lisätä ne kermaan, tai laittaa koko tangon kerman joukkoon. Näin viillosta irtoaa vain hiukan mustia siemeniä, ja vaniljan maku on vähemmän voimakas. 
  4. Lämmitä kerma pienessä kattilassa vaniljatangon (tai siemenien) ja sokerin kera. Sekoita koko ajan, ettei kerma pala pohjaan.
  5. Laita sillä aikaa liivatteet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.
  6. Kun kerma on kiehumaisillaan, nosta se levyltä. Sekoita joukkoon Maraschino, jos haluat. Purista liivatteista vesi ja lisää ne kattilaan. Sekoita kunnes liivate on kokonaan liuennut. 
  7. Kaada seos annosvuokiin tai muotteihin. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään viideksi tunniksi.
  8. Voit syödä Panna cottan suoraan annosvuoasta, tai kumota sen lautaselle. Upota vuoan pohja muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen, ja ravistele vuokaa lautasen päällä. Panna cottan pitäisi pudota lautaselle. Jos näin ei käy, laita vuoka vielä kuumaan veteen ja yritä uudelleen. 



Panna Cotta kirsikoillaPanna Cotta kirsikoilla

Helppo, herkullinen, hienostunut, samettinen, pehmeä ja simppeli... Mitä muita näitä adjektiiveja nyt sitten on. Ja muuten, minulla on vielä yksi kirsikkaresepti työn alla, hah. Nähdään siis pian, ciao!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat