Bruschettat ilmakuivatulla kinkulla ja cantaloupemelonilla

Italialaisen kesän alkupalaklassikko prosciutto e melone, suomeksi ilmakuivattu kinkku ja cantaloupemeloni, on varmasti täällä käyville turisteillekin tuttu herkku. Italiassa sana melone viittaa yleiskielessä juuri tuohon oranssiin cantaloupemeloniin, kun taas vesimeloni kulkee nimellä anguria, ja hunajamelonia kutsutaan keltaiseksi meloniksi, melone giallo


Tuota prosciutto e melone -yhdistelmää tulee kesän aikana syötyä todella usein, ja siihen kaipaisi kyllä hiukan vaihtelua. Onneksi silmiini osui hauska idea blogista Sorsanpaistaja, jonka kirjoittaja oli taituroinut melonista ns. kaviaaria bruschettan, eli paahdetun alkupalaleivän päälle. 

Valmistin melonikaviaarin hiukan eri tavalla kuin bloggari Sorsanpaistaja. Minulla sattui olemaan agar agaria kaapissa, ja muistin hämärästi nähneeni joskus siitä valmistettua "mehukaviaaria". Ohjeet löytyivätkin Googlen avulla eräältä molekyyligastronomiaan keskittyvältä sivustolta (linkki englanniksi). 


Nämä alkupalaleivät eivät välttämättä melonikaviaaria kaipaa, ja itsekin koristelin muutaman leivän melonin viipaleilla. Tämä oli kuitenkin hauska kokeilu, sillä tykkään tarjoilla uusia ja outoja ruokia. Lukijat voivat toki jättää molekyyligastronomian väliin, ja tyytyä meloniviipaleisiin; Leivät ovat joka tapauksessa kauniita ja herkullisia.

Käytän myös tilaisuuden hyväkseni, ja lisään tähän sanojen bruschetta ja prosciutto ääntämykset, niistä nimittäin kuulee Suomessa erilaisia versioita. 

Kirjainyhdistelmä sc on italian kielessä pehmeä suhu-äänne, kuten sanan shamaani alussa. Prosciutto siis äännetään [proˈʃutːo], suomalaisittain "proshutto". 

C-kirjaimeen liittyy kuitenkin sääntö, jonka mukaan se äännetään kovana (Suomen k-äänne), jos sitä seuraa h-kirjain. H-kirjainta sen sijaan ei äännetä koskaan, vaan sen tarkoituksena on vain ja ainoastaan merkitä milloin c-kirjaimen ääntämys muuttuu. 

Siispä, vaikka sanasta bruschetta löytyy suhu-äänteen kirjainyhdistelmä sc, se äännetään kuten sk, koska c-kirjainta seuraa h-kirjain. Tuloksena on siis [bruˈskɛt tɑ], suomalaisittain "brusketta". 

Jos tämä kuulosti monimutkaiselta, on hyvä tietää, että nämä ovat ainoat erot ääntämyksessä suomen kieleen verrattuna, ja muutoin italiaa luetaan juuri niin kuin sitä kirjoitetaankin. Se on siis harvinaisen helppo kieli suomalaisen oppia.




Bruschettat ilmakuivatulla kinkulla ja cantaloupemelonilla

Ainekset:

Kovakuorista leipää, esim. tuoretta patonkia
Ilmakuivattua italialaista kinkkua prosciutto, 1 siivu per leipäviipale
Cantaloupemelonia
rucolaa
brie-juustoa (myös chèvre käy hyvin)
oliiviöljyä
kuorittuja valkosipulin kynsiä

Jos valmistat "kaviaaria", tarvitset myös:
Agar agaria (2 g / 170 ml mehua)
Auringonkukkaöljyä
Pipetin
Korkea lasin tai tuopin

Valmistus 


  1. Melonikaviaari: Viilennä auringonkukkaöljy yön yli jääkaapissa. Sinun kannattaa myös varata pakastimeen jääpaloja, jos valmistat paljon kaviaaria. Niiden avulla öljy pysyy kylmänä vaikka työskentelisitkin sen kanssa pitkään (omat kaviaaripalleroni olivat loppua kohden epämuodostuneita, sillä en ollut varannut pakastimeen jäitä, ja öljy lämpeni turhan nopeasti).
  2. Soseuta seuraavana päivänä meloni mehuksi tehosekoittimessa.
  3. Laita mehu kattilaan, ja sekoita joukkoon agar agar. Kuumenna sekoitellen kunnes seos kiehuu.
  4. Kaada mehun lämmetessä öljy korkeaan lasiin tai tuoppiin, ja laita se jääpaloilla täytettyyn kulhoon.
  5. Kun mehu on kiehunut, täytä pipetti mehulla ja tiputtele nestettä kylmään öljyyn tippa kerrallaan. Tipan tulisi olla pyöreä ja kiinteä pallero kun se saavuttaa lasin pohjan. Jos näin ei käy, agar agaria saattaa olla mehussa liian vähän, tai öljy ei ole tarpeeksi kylmää.
  6. Valmiit pallerot voit myös huuhdella vedellä, jos et halua niiden olevan öljyisiä. Älä kuitenkaan ylitä 80 °C asteen lämpötilaa, tai kaviaarisi sulaa.

  1. Bruschettat: Viipaloi leipä ja kuumenna uunin grillivastus. 
  2. Laita leivät uunin ritilällä hetkeksi vastuksen alle, kunnes ne saavat rapean pinnan ja alkavat ruskistua. Käännä leivät paahda toinenkin puoli. Ole tarkkana, laivät palavat grillin alla nopeasti.
  3. Raaputa valkosipulin kynnellä rapean leivän pintaa, ja lorauta päälle oliiviöljyä. 
  4. Lado leivälle prosciutto, brie, melonikaviaari (tai viipaleet) ja rucola.
  5. Tarjoile heti alkupalana.






0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat