Falafelit ja Hummus

Älkää nyt ymmärtäkö tätä väärin. Rakastan italialaista ruokaa, mutta välillä sitä kyllästyy siihen makuskaalaan, jota yhden maan ruokakulttuuri voi tarjota. Kun muutin Italiaan vuonna 2009, yksi ensimmäisistä havainnoistani oli ulkomaisten raaka-aineiden vähyys paikallisissa supermarketeissa. "Voi miten nyt maistuisi kunnon kotitekoinen hampurilainen..." Paitsi että mistään ei löydy maustekurkkuja tai cheddaria (paitsi McDonald'sista, mutta en voi käydä siellä ostoksilla, enkä myöskään tukussa, jota he käyttävät). "Tänään voisin valmistaa kiinalaista..." Paitsi että löysin kaupasta vain nuudeleita ja soijakastiketta.


Olen siis alkanut tuoda maahan tarvitsemani ainekset ulkomailta, pääasiassa Suomesta. Vuosittaisen Suomen reissun jälkeen matkalaukusta löytyy esimerkiksi osterikastiketta, curry-tahnaa, maustekurkkuja ja Kaffir limen kuivattuja lehtiä. Suomalaiset pitävät ulkomaisista ruoista, ja tuntuvat ottavan vieraat ruokakulttuurit vastaan avosylin. Italialaiset sen sijaan ovat... ruokakulttuuriaan suojelevia. Ehkä myös hiukan nirsoja. 

Kun sanotaan, että Italialainen käy ulkomailla syömässä vain Italialaisissa ravintoloissa, ja valittaa, ettei ruoka ole yhtä hyvää kuin kotona, kyseessä ei ole mikään urbaani legenda (onneksi mieheni on poikkeus tästä säännöstä, muuten meistä ei olisi aviopariksi).

Minusta on hauskaa laittaa vieraille ulkomaisia ruokia, sillä joka kerta niin tehdessäni tarjoan heille jotakin jota he eivät ole koskaan ennen maistaneet. Toki kaupungeista löytyy kiinalaisia ja intialaisia ravintoloita, ja Milanon kaltaisesta metropolista löytyy aivan kaikkea. Mutta ystävämme eivät asu Milanossa, eivätkä syö ulkona kovin usein. Ja silloinkin kun he syövät ulkona, he taitavat valita hyvän, tutun ja turvallisen pizzan uusien kokeilujen sijaan.

Kunnes he tapasivat minut. Olen tarjoillut sushia, ja antanut vieraille pelkät syömäpuikot haarukan sijaan. Olen tehnyt intialaista ja nepalilaista ruokaa, marokkolaisia tagine-annoksia, perinteisiä Skandinavian herkkuja, Chow Mein kanaa, ja niin edelleen.


Eilen valmistin ystävillemme suosikkiani Lähi-idän herkuista: Pita-leipä Falafelilla, kasviksilla ja Hummuksella täytettynä. Nykyisin kaapeistani löytyy jo hyvä valikoima aineksia ulkomaisten ruokien valmistamiseen. Eilisessä annoksessa käytin esimerkiksi Istanbulista tuomaani jauhettua kuminaa, ja Marrakechistä ostamaani jauhettua korianteria. Lisäksi päässäni alkaa olla jo aika hyvä tietokanta supermarketeista, joten tiedän missä myydään Tahinia, mistä löytyy Harissaa, ja mistä kaupasta saattaisi löytyä tuoretta tilliä, korianteria tai rakuunaa. Etsivä siis löytää, eikä siihen mennytkään kuin viisi vuotta. 


Falafelit ja Hummus

Ainekset

40 Falafelia varten:
500g kuivattuja kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,4 dl hienonnettua, tuoretta persiljaa
0,2 dl hienonnettua, tuoretta korianteria
2 tl jauhettua kuminaa
1 tl Harissaa
2 rkl gluteenittomia riisijauhoja, tai tavallisia vehnäjauhoja
1 3/4 tl suolaa
Maapähkinäöljyä paistamiseen

Hummusta varten:
1 tölkki kikherneitä (400g nesteineen)
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia
2 valkosipulin kynttä
1 tl jauhettua kuminaa
kikherneiden lientä tarpeen mukaan
oliiviöljyä ja paprikajauhetta

Tarvitset myös:
Monitoimikoneen

Valmistus:

  1. Kaada kuivatut kikherneet suureen kulhoon ja peitä ne vedellä niin, että päällä on ainakin 10 cm vettä. Liota yön yli, 10 -12 tuntia.
  2. Seuraavana päivänä valmista ensin Hummus. Kaada kikherneistä liemi ja ota se talteen.
  3. Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja käynnistä kone. Sekoita kunnes seos on pehmeää ja sileää. Lisää tarvittaessa kikherneiden lientä, jos Hummus vaikuttaa kuivalta.
  4. Voit lisätä maun mukaan mitä tahansa aineksista. Näin teen oman Hummukseni, mutta jotkut haluavat siihen vahvemman valkosipulin maun, tai reilusti enemmän öljyä. Valuta valmiin Hummuksen päälle oliiviöljyä, ja ripottele päälle paprikajauhetta. Säilytä Hummus jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat Falafelit.
  5. Laita kaikki Falafelien ainekset monitoimikoneen kulhoon ja sekoita kunnes seos on rakenteeltaan hienon couscousin kaltainen. Kokeile muotoilla seoksesta pieni pallo, jos pallo murenee eikä meinaa pysyä kasassa, sinun kannattaa kokeilla sekoittaa vielä hiukan enemmän. 
  6. Muotoile koko taikina n. 40 palleroksi.
  7. Lämmitä öljy kattilassa 175 °C asteeseen.
  8. Laita kaksi Falafelia kerrallaan öljyyn. Voit käyttää apuna reikäkauhaa. Paista neljä Falafelia kerrallaan kunnes ne ovat kullan ruskeita, 5-6 minuuttia.
  9. Ota Falafelit öljystä reikäkauhalla, ja laita ne valumaan talouspaperinipun päälle. Riko yksi ensimmäisen satsin Falafeleistä: Jos sen keskiosa on vaaleampi kuin ympäristö, sinun kannattaa paistaa hiukan kauemmin. Jos tuntuu, että pidempi paistoaika saisi Falafelit palamaan ulkokuoresta, laske hiukan öljyn lämpötilaa. 
  10. Tarjoile Falafelit lämpiminä tuoreiden kasvisten ja Hummuksen kera. Voit laittaa Falafelit myös Pita-leivän sisään. Lisätäytteiksi sopivat kuutioidut tomaatit, maustekurkkuviipaleet, jäävuorisalaatti, sipuli, Hummus, Tzatziki... ja niin edelleen.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat