Sisilialaiset Cannolit

Kuukausi sitten Comon kaupungissa oli Sisilialainen festivaali. Lisäsin silloin blogiin muutaman kuvan tapahtumasta, ja ne voit kurkata täältä, jos kirjoitus jäi välistä. Festivaaleilla oli tietysti hirmuisesti Sisilian ja yleensäkin Etelä-Italian herkkuja myytävänä, ja nyt kun en gluteenin takia voi niitä kaikkia syödä, minun piti tietysti opetella tekemään herkut kotona.




Yksi tunnetuimmista Sisilian erikoisuuksista lienee Cannolo, tai Cannoli, kuten Amerikkalaiset sanovat (Cannoli on itse asiassa Cannolon monikko), ja tässäkin tekstissä käytän näköjään vähän molempia termejä sekaisin. Perinteiset Sisilialaiset Cannolot täytetään lampaan maidosta valmistetulla Ricotta-juustolla, mutta ainakin täällä Pohjois-Italiassa niihin laitetaan useammin tavallisesta lehmän maidosta valmistettua Ricottaa. Lampaan Ricotta on maku, joka vaatii totuttelua, ja kaikki eivät siihen totu koskaan. Itse pidän kyllä myös lampaan Ricottasta, mutta syön Cannolon mieluummin lehmän maidosta valmistetulla juustolla.

Tehdäksesi Cannoloja tarvitse Cannoli-muotteja. Niitä löytyy ainakin netistä ulkomaisilta sivustoilta. Periaatteessa mikä tahansa kevyt, metallinen putki käy, sillä sen tarkoitus on pitää Cannolo muodossaan kun se paistetaan öljyssä. 

Tarvitset myös pyöreän muotin, n. 10 cm halkaisijaltaan, jolla leikata ympyröitä taikinasta, mutta myös juomalasi tms. käy. Cannolien valmistaminen on muuten helppoa, kunhan omaa tarvittavat välineet, ja muistaa olla varovainen kuuman öljy kanssa.

Cutting the dough for Sicilian Cannoli shellsCutting the dough for Sicilian Cannoli shells



Sisilialaiset Cannolit

Ainekset


Kuoria varten (n. 16 kpl):
0,75 - 0,8 dl Marsala-viiniä
150g mitä tahansa gluteenitonta jauhoseosta* 
1/4 tl xantaania*
15g voita
20g / 1 ½ rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 munan valkuainen kuorien "liimaamiseen"
öljyä paistamiseen (esim. maapähkinä)

Täytteeseen:
400g Ricotta-juustoa
200g tomusokeria
150g suklaahippuja
(muutama tippa appelsiininkukkavettä)

Koristeluun:
Suolaamattomia pistaasipähkinöitä murskana / säilykekirsikoita / suklaahippuja
(tomusokeria)

*Kurkkaa Usein kysytyt kysymykset, jos tarvitset lisätietoja. Jos gluteeni ei ole sinulle ongelma, voit myös käyttää saman määrän normaaleja vehnäjauhoja, ja jättää xantaanin pois.

Sicilian Cannoli shellsSicilian Cannoli shells

Valmistus:

  1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sulatettu voi, ja sekoita. 
  2. Lisää Marsala-viini vähitellen. Taikinasta pitäisi saada muodostettua sileä pallo, joka ei ole tahmea eikä tartu kulhoon kiinni. Älä siis laita kaikkea viiniä, jos tuntuu, ettei taikina tarvitse enempää.
  3. Kääri taikinapallo elintarvikekelmuun, ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi. 
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Jos Ricotta vaikuttaa kovin kostealta, kääri se harsoon tai muuhun tarkoitukseen sopivaan puhtaaseen kankaaseen, ja purista ylimääräinen neste juustosta.
  5. Painele juusto siivilän läpi kulhoon, näin täytteestä ei tule kokkareista.
  6. Sekoita joukkoon tomusokeri ja appelsiininkukkavesi, jos sinulla on sellaista. Lisää suklaahiput ja sekoita vain kunnes seos on tasainen (ylisekoittaessa seos saattaa muuttua hiljalleen ruskeaksi suklaan ansiosta). Laita täyte jääkaappiin odottamaan.
  7. Kauli viilentynyt taikina jauhotetulla pöydällä hyvin ohueksi, vain 1-2mm paksuksi levyksi. Jos satut omistamaan pastakoneen, käytä sitä (itse en jaksanut kaivaa konetta kaapista, ja Cannolit olivat kyllä tällä kertaa liian paksuja).
  8. Leikkaa taikinasta muotilla ympyröitä. Kietaise ympyrä Cannoli-putken ympärille, ja liimaa reuna toisen päälle sipaisemalla siihen hiukan valkuaista sudilla. Varo kuitenkin liimaamasta Cannoloa kiinni putkeen, muuten sen irrottaminen kokonaisena paiston jälkeen on todella hankalaa.
  9. Lämmitä öljy 190 °C asteeseen. Laita yksi tai kaksi Cannoloa öljyyn, ja paista kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Paistaminen on nopeaa, alle 30 sekuntia riittää. Laita valmiit Cannolon valumaan talouspaperinipun päälle. Cannolit paistetaan yleensä 2-3 kertaa, jotta ne olisivat oikein rapeita. Itse tein hiukan kevyempiä versioita ja paistoin vain kerran, mutta jos haluat autenttisemman tuloksen, paista Cannolot uudelleen kun ne ovat hiukan jäähtyneet.
  10. Lusikoi täyte pursotinpussiin, ja täytä jäähtyneet Cannolot enintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele päät säilykekirsikoilla, suklaahipuilla tai pistaasimurskalla. Voit myös siivilöidä päälle tomusokeria.




Filled Sicilian Cannoli

Siinä siis tämänkertainen, hiukan perinteisempi resepti. Rentouttavaa keskiviikkoiltaa ja stressitöntä loppuviikkoa kaikille, ciao!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat