Flan Pâtissier - Ranskalainen kiisselipiiras

Flan pâtissier, tai Flan parisien, on mieheni ehdoton suosikkileivonnainen. Joka kerta hänen käydessään Pariisissa työn puitteissa, hän etsii leipomon, ja ostaa viipaleen tätä piirasta, vähintään kerran päivässä. Tämä ranskalainen kiisselipiiras kuuluu myös omiin suosikkeihini, joten odotukset olivat korkealla kun valmistin sellaisen kotona.


Itse pidän yksinkertaisesta piiraasta ilman mitään lisäyksiä, mutta mieheni suosikki on hedelmiä sisältävä versio. Kaupat ovat nyt pullollaan persikoita, ja vadelmatkin ovat kypsiä (sain juuri viime viikonloppuna mieheni sedältä 2 kiloa vadelmia), joten niistä syntyi tämän piirakan täyte.

Flan pâtissierin onnistuminen oli erityisen tärkeää, eikä vain siksi, että se on mieheni lempileivonnainen. Hän nimittäin mainitsi kiusoitellen, kuinka ex-tyttöystävä leipoi hänelle kerran samaisen piirakan, joten minun versionihan piti tietysti olla parempi. Mielellään yhtä hyvä kuin Pariisilaisesta pâtisseriestä ostettu Flan. Tämä leivonnainen oli siis haaste. Missio.


Onneksi sain olla tulokseen tyytyväinen. Ystävämme halusivat toisen palan, vaikka olivat runsaan illallisen jälkeen jo aivan täynnä, ja mieheni analyysi johti seuraavaan tulokseen: "Nyt en liioittele, mutta olen saanut huonompia piirakoita joistakin Pariisilaisista leipomoista". Kappas. Niin sanotusti "mission acconplished". Onnistunut Flan pâtissier, ja voitettu ex-tyttöystävä, ja sehän oli se pääasia.

Piirakan taikinan, eli Pâte briséen valmistamiseen käytetään usein nesteenä pelkkää vettä, mutta gluteenittomista jauhoista leivottaessa kananmuna auttaa pitämään taikinan paremmin kasassa. Toki kananmunia näkyy myös vehnäjauhoista valmistettavan Pâte briséen resepteissä.




Flan Patissier - Ranskalainen kiisselipiiras 


Ainekset:

Taikinaan (Pâte brisée sucrée):
250g gluteenittomia jauhoja*
125g voita + ylimääräistä voiteluun
1 hyppysellinen suolaa
2 1/2 tl sokeria
1/4 tl xantaania*
1 muna

Kiisseliin:
1 l täysmaitoa
100g maissitärkkelystä
3 munaa
1 vaniljatanko
150g tomusokeria

Lisäksi:
1-2 persikkaa 
kourallinen vadelmia

*Katso Usein kysytyt kysymykset, jos tarvitset lisätietoja. Mikäli gluteeni ei ole sinulle ongelma, voit käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja ja jättää xantaanin pois.

Valmistus:


  1. Valmista ensin murotaikina. Sekoita nopeasti voi, jauhot, xantaani, suola ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Älä vaivaa.
  2. Lisää muna, ja sekoita tasaiseksi. 
  3. Kääri taikina elintarvikekelmuun, ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.
  4. Leikkaa persikat ohuiksi viipaleiksi. 
  5. Lämmitä uuni 200 °C asteeseen.
  6. Voitele n. Ø20 cm korkeareunainen piirakkavuoka.
  7. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. (Jos taikina repeilee herkästi, se saattaa olla liian kylmää, kun taas liian lämmin taikina tarttuu helposti pöytään ja kaulimeen).
  8. Nosta taikina piirakkavuokaan, ja painele pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen osa pois veitsellä tai taikinapyörällä. Laita jääkaappiin jäähtymään puoleksi tunniksi.
  9. Valmista sillä aikaa kiisseli. Sekoita 1 dl maidosta maissitärkkelyksen ja munien kanssa kuumuutta kestävässä kulhossa. Sekoita loppu maito ja sokeri kattilassa, ja raaputa sekaan vaniljatangon siemenet. Lämmitä ja anna kiehua hiljalleen viisi minuuttia.
  10. Kaada maito maissitärkkelysseokseen koko ajan vatkaten. Kaada ainekset takaisin kattilaan. Kuumenna uudestaan koko ajan vatkaten kunnes seos muuttuu paksuksi kiisseliksi, noin 5 minuuttia.
  11. Anna jäähtyä hieman, ja lusikoi kerros täytettä vuoan pohjalle. Lado päälle persikanviipaleet ja vadelmat. Lisää loput kiisselistä ja tasoita pinta.
  12. Paista 200 °C asteessa noin 35 minuuttia.
  13. Anna piirakan jäähtyä ja laita se sitten jääkaappiin hyytymään vähintään kahdeksi tunniksi.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat