Vadelmakohokas eli soufflé

En ole mikään suuri soufflén ystävä. Mielestäni ainoa järkevä kohokkaan maku on suklaa, kunhan se tarjoillaan runsaan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera. Suolaiset kohokkaat ovat myös kivoja alkupaloja, mutta jotenkin nämä hedelmiä ja marjoja sisältävät makeat versiot eivät meikäläiseen iske. Päätin kuitenkin antaa marjaisalle kohokkaalle uuden mahdollisuuden, ja kokeilin sitä vadelmien kanssa. 


Ja tulihan näistä juuri sellaisia kuin pitikin; voimakkaan vadelmaisia, hyvin nousseita kohokkaita. Kuvissa se nouseminen ei kyllä hirveästi näy, sillä kohokashan tunnetusti menettää korkeutensa hyvin nopeasti uunista oton jälkeen, ja kun sekä kokkina että kuvaajana toimii sama henkilö, hommassa tulee vähän kiire. 


Tässä kohokkaassa yhdistyvät marenki ja kiisseli, joten jos molempien valmistaminen on tuttua, tällä reseptillä onnistut varmasti. Ja entäs se mielipiteeni marjaisesta kohokkaasta? Täytyy sanoa, että ei se oikeastaan muuttunut. Hyviähän nämä olivat, ja kelpaavat varmasti nirsoimmillekin vieraille, mutta soufflésta vain puuttuu se jokin, joka nostaisi sen omiin suosikkeihini. Ehkä se on turhan ilmava jälkiruoka, minä kun tykkään kreemeistä ja kaikenlaisesta paksusta ja kermaisesta? Tiedä häntä, sehän on puhtaasti makuasia. Kokeile itse, ehkä tästä tuleekin sinun uusi suosikkisi.



Vadelmakohokas eli soufflé

6 annosta

Ainekset:

200g tuoreita tai pakastettuja vadelmia
100g hienoa sokeria + ylimääräistä vuokiin
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vettä (tai esim. mesimarjalikööriä, olisin laittanut jos sitä saisi Italiasta)
4 munan valkuaista
voita vuokien voiteluun
tomusokeria koristeluun

Valmistus:


  1. Voitele 6 pientä kohokasvuokaa, ja "jauhota" ne sokerilla. Laita jääkaappiin odottamaan.
  2. Lämmitä uuni 170 °C asteeseen.
  3. Soseuta vadelmat monitoimikoneella (sulata ensin, jos käytät pakastemarjoja). 
  4. Kaada vadelmat kattilaan ja sekoita joukkoon puolet sokerista. Lämmitä kunnes seos alkaa kiehua. 
  5. Sekoita lasissa maissitärkkelys ja vesi. Kaada neste vadelmien joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin sakeutua, ja nosta se syrjään jäähtymään.
  6. Vatkaa munan valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista lusikallinen kerrallaan, ja vatkaa kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  7. Kääntele marenki jäähtyneen vadelmakiisselin joukkoon varovasti nuolijalla tai lusikalla.
  8. Lusikoi seos vuokiin, ja tasoita pinta. Puhdista yläreunat huolellisesti.
  9. Paista 170 °C asteessa 12-14 minuuttia, kunnes kohokkaat ovat nousseet, ja pinta alkaa saada väriä.
  10. Tarjoile kohokkaat heti lämpiminä, sellaisenaan tai esimerkiksi kylmän vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat