Suklaavanukas ja basilikavaahto

Amerikkalaisilla on tapana luoda kaiken maailman kansallispäiviä, ja eilen vietettiin kuulemma suklaakiisselipäivää. Todennäköisesti touhu on lähtöisin ruokateollisuudesta, ja eilen käsiään hieroivat siis yhteen kiisseli- ja vanukastehtailijat. Minä en sen sijaan laittanut penniäkään (italialaisen) kiisselin tekijän taskuun, vaan tein suklaavanukkaani ihan itse. Jos näistä kansallispäivistä jotain iloa on, niin saa niistä sentään hyvän tekosyyn herkutteluun.


Pari viikkoa sitten testasin Slow Food myyjäisissä basilikasorbettia, ja siitä olikin puhetta myyjäisiä koskevassa päivityksessä. Ajattelin, että vaikkei sorbetti ollutkaan minun makuuni, basilika saattaisi toimia jonkin muun aineksen kaverina, kuten vaikkapa suklaajäätelössä, ja nythän minulla oli oiva tilaisuus testata sitä suklaavanukkaan kanssa.

En kuitenkaan sekoittanut basilikaa suoraan vanukkaaseen, vaan lisäsin päälle basilikalla maustettua kermavaahtoa, ja kermahan melkein KUULUU suklaavanukkaan lisukkeeksi. Ei oikeastaan ole yllättävää, että basilika sopikin oikein hyvin suklaan kanssa yhteen, sillä siinähän on samanlaista raikkautta kuin mintussa. 

Sanat kiisseli ja vanukas kääntyvät molemmat englannin kielelle sanalla pudding. Sanan merkitys on tosin hiukan erilainen eri maissa: Britteinsaarilla ja Australiassa pudding viittaa uunissa kypsytettyyn, usein sisältä pehmeään kakuntapaiseen paistokseen, kun taas Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa pudding on meille suomalaisillekin tuttu vanukas tai kiisseli, eli keitetty, jäähdytetty ja tärkkelyksellä sakeutettu jälkiruoka.




Suklaavanukas ja basilikavaahto

4 annosta

Ainekset

Basilikavaahtoon:
1 dl kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
1 tl sokeria
1 dl tuoreita basilikan lehtiä

Suklaavanukkaaseen:
5 dl täysmaitoa
4 rkl maissitärkkelystä
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl sokeria
75 g tummaa suklaata

Valmistus:


  1. Leikkaa tai revi basilikan lehdet (ne saavat jäädä isoiksikin paloiksi). 
  2. Kaada kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Lämmitä sekoitellen kunnes kerma on kiehumaisillaan. Nosta levyltä.
  3. Lisää basilikan lehdet, ja sekoita kermaan. Peitä kattila kannella.
  4. Anna hautua 5-10 minuuttia, riippuen siitä kuinka voimakkaan basilikan aromin haluat. Kaada kerma siivilän läpi ja heitä basilika pois.
  5. Peitä kerma elintarvikekelmulla ja laita se jääkaappiin. Kerman pitää jäähtyä täysin ennen vatkaamista, vähintään pari tuntia tai yön yli.
  6. Valmista vanukas. Sekoita kattilassa maito, maissitärkkelys, kaakaojauhe ja sokeri. 
  7. Lämmitä sekoitellen, kunnes vanukas kiehahtaa ja sakenee. Nosta liedeltä.
  8. Kaada vanukas nopeasti neljään annoskulhoon. Anna jäähtyä hieman, ja nosta kulhot sitten jääkaappiin.
  9. Kun kerma on kylmää, vatkaa se vaahdoksi ja lusikoi vanukkaiden päälle.
  10. Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile kylmänä.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat