Yrttipaistia ja juureksia

Vielä ehtii kauppaan ostamaan juhannukseksi ruokia, ja koska sääkään ei näytä Suomessa olevia suosivan, sateessa grillaamisen sijaan kannattaa laittaa lihat uuniin. Vaihtelua perinteiseen paistiin saat yrteistä, ja paistomittari kannattaa ottaa mökille mukaan. 


Itse syön paistini mielellään keskeltä punaisena, ja tällä kertaa taisinkin pitää lihaa uunissa minuutin tai pari liikaa. Punaisen paistin saat, kun sisälämpötila on 55 - 59 °C astetta, mediumkypsyyteen pääset 60 - 66 °C asteella. Tällä reseptillä syntyy nopea paisti, mutta toki voit paistaa sen myös paahtopaistin tapaan hitaasti matalalla lämmöllä. 

Italiassa ei käytetä kastikkeita, joten minäkään en sellaisia enää nykyisin valmista. Toki tämänkin lihan kanssa voi tarjota esimerkiksi punaviinikastiketta. Kaveriksi sopii mainiosti tämä Mansikka-vuohenjuustosalaatti, ja jälkiruoaksi voi leipoa jo etukäteen kuppikakkuja (esimerkiksi Banaani-unikonsiemen kuppikakut kinuskivoikreemilla tai Kirsikka-suklaakuppikakut Maraschino-voikreemillä). Molemmat näistä resepteistä sisältävät jogurttia, ja se pitää kuppikakut kosteina ja mehevinä useammankin päivän. Myös voikreemi säilyy oikein hyvin, eikä happane tai kellastu kuten kermavaahto.




Yrttipaistia ja juureksia

neljälle

Ainekset:

800g naudanpaistia
150g porkkanoita
200g perunoita
8 valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
oliiviöljyä
Tuoretta timjamia ja rosmaariinia
mustapippuria
suolaa

Valmistus:


  1. Nosta liha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistoa. Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
  2. Viipaloi porkkanat ja perunat, ja kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa salottisipulit neljään lohkoon. Jos lisukkeita ei pöydässä ole montaa sorttia, kasviksia voi laittaa enemmänkin.
  3. Levitä hiukan oliiviöljyä paistovuoan pohjalle. Laita kasvikset vuoan reunoille, ja revi sekaan tuoreita yrttejä.
  4. Hiero lihan pintaan suolaa ja pippuria. Sido paisti puuvillanarulla, ja ujuta narun alle muutama yrtinoksa.
  5. Laita liha keskelle vuokaa. Valuta lihan ja kasvisten päällä oliiviöljyä.
  6. Laita vuoka uuniin, ja paista 175 °C asteessa kunnes sisälämpötila on 55 - 59 °C astetta (sisältä punainen), 60 - 66 °C astetta (medium) tai 67 - 71 °C astetta (kypsä). Ilman mittaria paistoaika on n. 50-60 minuutta lihakiloa kohti. Lämpötilasuositukset ovat Knorrin sivuilta.
  7. Kääri valmis paisti alumiinifolioon, ja anna sen levätä 15 minuttia lämpimässä paikassa ennen leikkaamista. 




Vinkki: Kokeile ohuita paistiviipaleita myös kylmänä: Ripottele päälle raastettua parmesaania ja vastarouhittua mustapippuria,  ja purista vielä mukaan sitruunamehua. Tämä on Pohjois-Italiasta tuttu tapa syödä paikallisia Bresaola-leikkeleitä, ja se toimii hyvin myös paistin kanssa.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat