Karhunvatukka Panna cotta

On asia, jota ei kannata tehdä, kun ulkolämpötila huitelee jossakin 35 °C asteen tietämillä. Se on nimittäin uunin lämmittäminen. Ei siis kannata valmistaa paahtopaistia, kuten minä tein eilen. Hikoilu oli suunnilleen juoksulenkin, tai aerobic-treenin tasolla. Kakkujakaan ei kannata paistaa, vaan jälkiruoaksi sopii kylmä ja raikas Panna cotta. 


Viime viikolla testasin Panna cottaa kirsikoilla, ja tällä kertaa kaveriksi pääsivät karhunvatukat. Niitäkin löytyy jo hyvin kaupoista, mutta marjat näyttävät olevan peräisin Espanjalaisilta kasvihuoneilta. Täälläpäin karhunvatukoita kasvaa paljon, mutta ne kypsyvät vasta elokuussa. Tällä hetkellä niissä on vielä vihreät raakileet ja valkoisia kukkia. Kuva kukista on parin viikon takaa, ja marjat elokuulta 2009.


Suomessahan suositellaan tuontimarjojen keittämistä, joten käyttäkää kaupan karhunvatukoita oman harkinnan mukaan. Itse en Italiassa myytäviä (yleensä italialaisia tai espanjalaisia) tuoreita marjoja keitä, mutta toki huuhtelen ne vedellä. Minulla on myöskin matkailuharrastuksen vuoksi rokotus sekä hepatiitti-A:ta että B:tä vastaan, ja tuo hepatiitti-A taisi olla Suomessa otsikoissa, kun viimeksi mediassa parjattiin ulkomaisia marjoja. 

Italiassa myydään vihannesten ja hedelmien desinfiointiin tarkoitettua nestettä, jota suositellaan esimerkiksi odottaville äideille. Toisaalta desinfiointihan tappaa vain bakteerit, eikä viruksia kuten A-hepatiitti tai noro-virus, eikä se myöskään tehoa parasiitteihin. Ystävämme lopetti raskauden ajaksi kokonaan tuoreiden vihannesten syönnin, koska niissä saattaisi olla hiukan multaa, ja mullasta voisi saada toksoplasmoosin (parasiitin aiheuttama). Itse koen sen kyllä hiukan liioitteluksi, sillä jos peset tomaatin huolellisesti, minne se multa oikein voisi tomaatin pinnassa piiloutua? 

Noh, kukin tavallaan. Suurimman osan viruksista saa siis kuitenkin hengiltä kuumentamalla, joten tässä reseptissä, jossa marjat joka tapauksessa soseutetaan, niiden keittäminen ei juuri vaikuta lopputulokseen.



Karhunvatukka Panna cotta

6 annosta

Ainekset:

500 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
100g tomusokeria
1 vaniljatanko
8g liivatelehtiä (4 lehteä omalla kohdallani, mutta saattaa riippua merkistä)
250g karhunvatukoita
3 rkl sokeria

Valmistus:

  1. Jos aiot kumota Panna cottat lautasille ennen tarjoilua: Kostuta 6 annoskulhoa tai muottia kylmällä vedellä. Näin valmiit Panna cottat irtoavat helpommin muoteista. Kostutus ei ole tarpeen, jos syöt Panna cottan suoraan annoskulhosta.
  2. Laita kerma ja tomusokeri kattilaan.
  3. Tee vaniljatankoon viilto pitkittäissuunnassa. Raaputa tangosta siemenet veitsen kärjellä, ja laita ne tangon kera kerman joukkoon. 
  4. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.
  5. Kuumenna kerma kattilassa, sekoita ettei se pala pohjaan. Kun kerma on kiehumaisillaan, nosta se levyltä. Poista vaniljatanko, purista liivatteista vesi ja lisää ne kattilaan. Sekoita kunnes liivate on kokonaan liuennut. 
  6. Kaada seos annosvuokiin tai muotteihin. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään viideksi tunniksi.
  7. Pese karhunvatukat ja soseuta ne sokerin kera sauvasekoittimella. Voi olla, että sokeria tarvitaan enemmän tai vähemmän, riippuu siitä kuinka makeita marjat ovat. Laita sose jääkaappiin kunnes Panna cottat ovat hyytyneet.
  8. Voit syödä Panna cottan suoraan annosvuoasta, tai kumota sen lautaselle. Upota vuoan pohja muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen, ja ravistele vuokaa lautasen päällä. Panna Cottan pitäisi pudota lautaselle. Jos näin ei käy, laita vuoka vielä kuumaan veteen ja yritä uudelleen. 
  9. Lusikoi karhunvatukkasose valmiin Panna cottan päälle lautaselle, tai suoraan annosvuokaan.





2 kommenttia:

  1. Ihanaa, tätäkin on pakko kokeilla kun karhunvatukat ei ole niin itsestäänselvä marja meikäläiselle. Panna Cotta on hyvää, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Karhunvatukat ovat sen verran happamia, että ne sopivat makean Panna Cottan kanssa oikein hyvin yhteen :)

      Poista

 

Blogger-lukijat