Banaani-unikonsiemenkuppikakut ja kinuskivoikreemi

Ei liene yllätys, että tänä iltana Italian kaduilla on hiljaista. Jalkapallon MM-kisat ovat odotetuin urheilutapahtuma maassa, jossa jalkapallo on suorastaan pakollinen kansallisurheilu. Harvassa ovat ne miehet, jotka eivät lapsena olisi potkineet palloa vähintään kotikylänsä junnujoukkueessa. Pienimmistäkin kylistä löytyy jalkapallokenttä, eikä kyseessä ole mikään silloin tällöin ajettava nurmikkoalue, vaan jatkuvassa harjoitus- ja pelikäytössä oleva hoidettu nurmi, joka on usein myös valaistu kuin stadionit konsanaan. Kun Italiaan saapuu lentokoneella, on huvittavaa huomata ikkunasta, kuinka vihreitä stadioneita ja pelikenttiä vilisee maisemassa. Niitä on todellakin paljon.


Niinä vuosina, kun Italia on taistellut mestaruudesta finaalissa, on finaaliottelun aikana voinut miltei käydä picnicillä keskellä moottoritietä. Ihmiset kokoontuvat televisioiden ääreen koteihinsa, baareihin, tai suurten näyttöjen eteen toreille ja aukioille. Sanomattakin on selvää, että vaikkei mieheni olekaan mikään suuri jalkapallofani, katsomme tänä iltana varmasti kisojen avajaisia, ja syömme kisateemaan sopivia kuppikakkuja.

Ensin piti tietysti valita maku, ja Etelä-Amerikasta tuli ensimmäiseksi mieleen banaani. Banaaneja viljellään kyllä aika paljon myös kisamaassa Brasiliassa, mutta niitä ei vientitilastoissa näy, vaan suurin osa tuodaan Ecuadorista. Päädyin kuitenkin banaaniin, ja sen kaveriksihan sopii oikein hyvin kaneli. Lisäksi usein sitruunaleivonnaisiin lisättävät unikonsiemenet sopivat mainiosti tähän reseptiin. Tämänkin reseptin, kuten aiemman reseptini kirsikka-suklaakuppikakkuihin, rakensin raaka-ainesuhteiden pohjalta, ja se toimikin taas oikein hyvin.


Kuorrutukseksi on näissä lämpötiloissa (keittiössäni on tällä hetkellä 29,5 °C astetta) miltei pakko laittaa voikreemiä, ja maustoin sen tällä kertaa kinuskilla. Se sopi hirmuhyvin yhteen banaanin kanssa. Itse asiassa nämä olivat parhaita banaanikuppikakkuja, joita olen koskaan maistanut. Kinuski on samainen helppo ja nopea versio, jota käytin blogin alkutaipaleella Suklaa- ja kinuskitäytteisissä piirakoissa

Mutta ensin piti tehdä teemaan sopivat koristeet, ja nehän ovat tietysti jalkapalloja ruohokentällä. Tässä ensin ohjeet myös sokerimassapalloihin, jos sellaisia haluat tehdä. Kuppikakkureseptin jälkeen löydän ohjeet pursotettuun ruohoon, eli kinuskivoikreemiin.



Jalkapallot sokerimassasta

Ainekset:

Valkoista sokerimassaa
Mustaa sokerimassaa
Tomusokeria
Kärsivällisyyttä

  1. Pyörittele valkoinen sokerimassa palloksi. Jos löydät askarteluliikkeestä styroksipalloja, nekin käyvät tähän tarkoitukseen hyvin. Itse käytin jokaiseen pallon ytimeen 23g sokerimassaa: punnitsin pallot, jotta ne olisivat samankokoisia.
  2. Mittaa pallon ympärysmitta. Omissani se oli 97 mm. 
  3. Tee sitten seuraava laskutoimitus: Ympärysmitta x 2 / 30. Tulokseksi sain itse noin 6,5 mm. Tämä on palloon käytettävien kuusi- ja viisikulmioiden sivujen mitta.
  4. Piirsin internetistä löytämäni kuvan perusteella kuviot kuvankäsittelyohjelmaan, ja skaalasin ne oikeaan mittaan. Tulostin kuviot, ja leikkasin ne paperista sapluunoiksi. Mikäli satut tekemään samankokoisia palloja kuin minä, voit tulostaa suoraan tämän kuvan (kuviot ovat A4-arkilla. Tarkista tulostaessa, ettei tulostin muuta kuvan kokoa). 
  5. Kauli sokerimassat ohuiksi levyiksi (tomusokerilla "jauhotetulla" pöydällä), ja leikkaa sapluunaa avulla käyttäen mustia ja valkoisia paloja. En laittanut paloja pallon alle, joten käytin 11 mustaa palaa, valkoisten määrää en valitettavasti muista.
  6. Liimaa palat sipaisemalla pallon pintaan sudilla vettä (tai sokerimassaliimaa, jos omistat sellaista). Aloita mustasta viisikulmiosta. Paina pala kostutettuun kohtaan, ja lisää valkoiset palat ympärille. Täytä näin koko pallon pinta. Pohjan voit toki jättää tyhjäksi.

Banaani-unikonsiemenkuppikakut

14 kuppikakkua

Ainekset:

250g gluteenittomia, kakkujen valmistamiseen sopivia jauhoja*
200g hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1/2 tl kanelia
1 tl unikonsiemeniä
100g pehmeää voita (huoneenlämmössä)
100g / 2 munaa
2 kypsää banaania
100g paksua kreikkalaista jogurttia (Total 0% Fage)


*Katso Usein Kysytyt Kysymykset, jos tarvitset lisätietoja. Voit käyttää myös saman määrän tavallisia vehnäjauhoja.

Valmistus:

  1. Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
  2. Voitele muffinipannu, tai täytä se paperisilla muffinivuoilla.
  3. Kuori banaanit, ja soseuta ne haarukalla tai tehosekoittimessa.
  4. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää voi ja sekoita seos murumaiseksi, voit käyttää esimerkiksi käsivatkainta. Lisää munat, banaanisose ja jogurtti, ja vatkaa kunnes seos on tasainen.
  5. Lusikoi taikina n. 14 kuppikakkuvuokaan. Älä täytä vuokia yli 3/4. 
  6. Paista kuppikakkuja 15–20 minuuttia 175 °C asteessa. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kinuskivoikreemi

Ainekset:

Kinuskiin:
100g raakaa ruokokidesokeria (tai hätätapauksessa fariinisokeria)
80g vispikermaa (rasvapitoisuus n. 35%)
30g suolatonta voita

Voikreemiin:
200g kylmää voita
350g tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä (geeli tai jauhe)

Huom! Ruohon pursottamiseen tarvitaan vain vähän kreemiä, joten jos aiot koristella kuppikakut samalla tavalla, puolet reseptistä riittää. Jos taas haluat runsaat pursotukset, kuten näissä kuppikakuissa, tee koko annos.

Valmistus:

  1. Valmista kinuski. Sekoita kattilassa ruokosokeri, kerma ja voi. Lämmitä kiehumispisteeseen keskilämmöllä. 
  2. Anna kiehua hiljalleen muutamia minuutteja, kunnes seos muuttuu hiukan paksummaksi. Anna jäähtyä kokonaan.
  3. Vatkaa voita kunnes se on pehmeää.
  4. Lisää tomusokeri ja vatkaa lisää.
  5. Lisää kinuski ja vatkaa kunnes seos on tasainen ja kuohkea.
  6. Sekoita joukkoon elintarvikeväri, jos aiot pursottaa ruohoa. Kreemillä on toki kaunis vaalea toffeen väri, jos et halua sitä värjätä.
  7. Jos voikreemi vaikuttaa liian paksulta, lisää hiukan maitoa. Liian pehmeään kreemiin voit laittaa enemmän tomusokeria, tai jäähdyttää sitä jonkin aikaa jääkaapissa.
  8. Lusikoi, pursota tai levitä voikreemi kuppikakuille. Itse tasoitin ensin pinnan palettiveitsellä, ja käytin sitten pursotukseen Wiltonin ruohotyllaa n. 233.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat