Virtuaalimatka Comoon

Tänään on aika jättää ruoanlaitto ja reseptit sikseen, ja suunnata virtuaalimatkalle lähimpään kaupunkiin Comoon. Como on kaunis 85.000 asukkaan kaupunki Sveitsin rajalla Pohjois-Italiassa. Comoa ympäröivät vuoret, ja siellä missä vastaan ei tule rinnettä, on edessä Comojärven ranta. Asun pienessä kylässä 10 kilometriä Comosta, ja käyn siellä usein ostoksilla, lounaalla ja joskus vain kävelyllä mieheni kanssa.

Piazza Duomo, tuomikirkon aukio.
Comon kaupungilla on pitkä historia, ja se alkaa pronssikaudelta, kun alue oli kelttiläisen heimon asuttama. Ensimmäisellä vuosisadalla roomalaiset ottivat alueen haltuunsa. Comon keskusta sijaitsi läheisten vuorten rinteillä, mutta se siirrettiin itse Julius Caesarin käskystä nykyiselle paikalleen. Kaupungin vähän mainostettu, ja hiukan piilossa oleva arkeologinen museo pitää sisällään yllättävän laajan kokoelman (valitettavasti kaikki tämän kirjoituksen linkit ovat vain englanniksi). Jopa erään parkkihallin pohjakerros on tavallaan museo, sillä sisään kävellessään voi kurkata kaiteen yli kuoppaan, jossa sijaitsevat erään roomalaisen kylpylän rauniot. 

Jos jätetään huomiotta kaunis järvi, ja ympäröivät kylät joissa voi helposti vierailla lautalla (lue siitä lisää kirjoituksessa "Visiitti Varennaan"), on Comossa myös omat nähtävyytensä. Tuomiokirkko eli duomo on tietysti yksi näistä. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1396, ja se on kaunis, joskin pieni esimerkki aikakauden kirkoista.

Tuomiokirkon torni.
Jokaisessa italialaisessa kaupungissa on monta kirkkoa, ja Como ei ole tästä poikkeus. Itse asun 7500 asukkaan kylässä, jossa on viisi (5!) kirkkoa, ja vanhin niistä on 1200-luvulta. En ole käynyt sisällä monessakaan Comon kirkoista, mutta toinen kuvissa näkyvä kirkko on Basilica di San Fedele (noin vuodelta 1120).

Basilica di San Fedele, toinen vanhankaupungin kirkoista.
Arkeologisen museon lisäksi Comossa voi vierailla Alessandro Voltan saavutuksiin keskittyvässä museossa Tempio Voltiano. Alessandro Voltan tärkeimpänä keksintönä pidetään paristoa, ja hänen nimestään onkin peräisin termi "voltti". Vanhasta kaupungista löytyvät myös taidemuseo ja historian museo, molemmat kävelymatkan päässä toisistaan.

Tempio Voltiano, museo joka on omistettu Alessandro Voltalle.
Jos museot ja kirkot eivät kiinnosta, voi Comossa kuluttaa aikaa kävelemällä vanhassa kaupungissa. Se on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, kapeita katuja, ihania kahviloita, pikkuisia ravintoloita sekä putiikkeja, joista voit hankkia italialaisia kenkiä, laukkuja, vaatteita ja paikallisia tuotteita. Hinnat ovat tosin valitettavan korkeat ja turisteille suunnitellut.

"Local specialities" eli paikalliset erikoisuudet eivät ole kovin "paikallisia", mutta ovat ne sentään Italialaisia.
Pehmeitä Amaretti-keksejä kauniissa peltirasiassa.
Ihanat, kapeat kadut.
Kiva kahvila rannassa.
Ravintolan terassi yhdellä vanhankaupungin aukioista.
Comojärvi on kuuluisa huviloistaan, ja jotkut niistä ovat ulkomaisten tähtien (Madonna, George Clooney, Sylvester Stallone) omistuksessa. Comon kaupunkia lähinnä olevat villat ovat pääasiassa julkisen hallinnon omistuksessa. Yksi näistä on Villa Olmo: se on vieraille avoin näyttelyiden yhteydessä, ja itsekin olen katsastanut siellä kaksi taidenäyttelyä, vuoden 2010 "Rubens ja Flaamit", sekä vuoden 2011 "Boldini ja belle epoque" näyttelyt. 

Villa Olmo.
Magnolia Grandiflora
Lisää rannan huviloita.
Vesitasot lähtevät aivan keskustan ulkopuolelta.
Järven kaunis ranta on tällä hetkellä hiukan työmaan näköinen, sillä kaupunki toteuttaa isoa veden alle ja rantaan rakennettavaa projektia. Sen on tarkoitus estää tulvat, jotka tuovat vettä pääaukiolle ainakin kerran vuodessa. Järven koillisrannalla on paljon ravintoloita, ja tällä kertaa söin lounaani yhdessä niistä. Spagetti meren elävillä oli itse asiassa oikein hyvää.

Lounaani, eli spagettia meren elävillä.
Polkuveneet palaavat kaupunkiin joka kevät.
Rannalta löytyy myös höyrylaiva.
Tämä koillisranta on sama puoli, jossa voit hypätä funikulaariin ja matkata Brunaten kylään vuoren huipulle. Siellä voit kävellä näköalatasanteelle, josta on huimat näkymät järvelle, Alpeille ja pitkälle Sveitsiin. Kirjoitan joskus tarkemmin funikulaarista ja Brunatesta, mutta liitän tähän vanhan kuvan marraskuulta 2011. Ilmankosteuden hunnun takaa erottuu juuri ja juuri Comon rantaviiva. 

Funikulaari, joka matkaa Brunaten ja Comon välillä (kuva otettu 11/2011)
Lounaan jälkeen palasin keskustaan jäätelölle. Suosikkipaikkani ovat Gelateria Cavour, ja Gelateria Lariana.

Jäätelövalikoima.
Makuina pistaasi ja kahvi (kuva otettu kun sain vielä syödä tavallista vohvelia).
Päästäkseni Comoon Milanosta: Juna-aikataulut ja hinnat englanniksi. Comoa ympäröivissä järven kylissä vierailu: Lautta-aikataulut ja hinnat englanniksi

Ja siinä kaikki tällä kertaa. Toivottavasti nautit virtuaalimatkasta Comoon. Lisää kuvia Comojärveltä löydät kirjoituksestani "Visiitti Varennaan", ja muutama kuva Comosta vilahti myös kuvareportaasissa sisilialaiselta festivaalilta. Nähdään taas, ciao!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat