Tiramisu punaviinikirsikoilla

Moi taas! Viimeksihän kirjoittelin Savoiardi-keksien reseptin, ja lupasin esitellä seuraavaksi parhaan mahdollisen tavan käyttää niitä. Nyt siis vuorossa resepti italialaiseen suosikki-jälkiruokaan, Tiramisuun!

Perinteisen Tiramisun reseptejä löytyy kyllä varmasti monelta sivulta, ja vaikka niissä on taatusti (laadullisiakin) eroja, ajattelin kuitenkin jättää suosiolla väliin tavallisen Tiramisun reseptin kirjoittamisen. Sen sijaan kehittelin eilen oman, kirsikkakauteen sopivan version tästä klassikosta.


Tiramisun tulee mielestäni olla rakenteeltaan paksua, ei liian vaahtoisaa, eikä missään tapauksessa liian makeaa. Usein kokeillessani uudenlaisia Tiramisuja mietin: "Miksi korjata jotakin joka ei ole rikki?". Minusta perinteinen, vahvalla kahvilla kostutettu Tiramisu on hirmuisen hyvää, ja kaiken maailman marjaiset ja suklaiset versiot ovat yleensä olleet iso pettymys. Mutta nyt täytyy kyllä sanoa, että kahvinmakuinen Tiramisu taisi löytää kilpailijan, ainakin näin kirsikkakauden ajaksi!

Reseptissä keitän kirsikat makeassa punaviinissä, mutta tämähän onkin suomalaiselle aika ongelma. Yritin etsiä samaa tai vastaavia viinejä Suomen Alkon sivuilta, mutta tulipa taas kerran todettua miten järjettömän huonosta valikoimasta saa kärsiä maassa, jossa on valtion alkoholimonopoli.

Ilmeisesti suomalaisen on siis pakko laittaa tavallista punaviiniä ja tuplata sokerimäärä, sillä makeita jälkiruokapunaviinejä ei näytä löytyvän. Molemmat reseptissä annetut esimerkit ovat runsaita, keskimakeita ja tumman rubiinin punaisia, lievästi frizzante (kuohuvia, mutta tavallisessa viinipullossa), ja alkoholipitoisuus on alhainen, 6-7 %.

Maraschino-likööriä ihme kyllä löytyi myös Alkosta! Tilalle voit myös laittaa jotakin muuta kirsikan makuista alkoholia tai nestettä, esim. Kirschwasseria (linkki englanniksi) tai laimennettua säilykekirsikoiden lientä. 3 tl voi olla liikaa tai liian vähän jos vaihdat nesteen johonkin muuhun, eli maistele itse mikä on sopiva määrä.

Jos kuitenkin pidät enemmän kahvista, saat reseptistä perinteisen Tiramisun helposti: Jätä pois kirsikkatäyte, ja käytä kostutukseen 3 dl vahvaa kahvia + 6 tl sokeria. Sekoita sokeri kuumaan kahviin, ja anna kahvin jäähtyä ennen kostuttamista.

Huom! Tästä reseptistä saat ison annoksen Tiramisua, joten voit tarvittaessa tehdä vain puolet tai kolmasosan. Tällä kertaa tein kuusi 2 dl:n jälkiruoka-annosta lauantain illalliselle, ja ison vuoan (lev. 15 cm, pit. 23 cm kork. 6,5 cm) sunnuntain päivälliselle tuliaiseksi.



Tiramisu punaviinikirsikoilla

Ainekset

Kirsikkatäyte:
3,5 dl keskimakeaa jälkiruokapunaviiniä, esim. Sangue di Giuda tai Malvasia di Casorzo*
500g kirsikoita (plus muutama ylimääräinen koristeluun)
3 rkl ruokosokeria
pari hyppysellistä kanelia
3 neilikkaa

Mascarpone-täyte:
4 munaa
750g mascarponea
5 tl sokeria
n. 35 Savoiardi-keksiä (1½-2 kertaa tämä resepti, tai käytä kaupan keksejä)
Tummaa kaakaojauhetta

Kostutukseen:
3 dl vettä
3 tl tomusokeria

* Lue tarkennukset ylempää.



Valmistus:

  1. Poista kirsikoista kivet. Laita punaviini paistokasariin, ja lisää kirsikat ja sokeri kun viini alkaa kiehua. Keitä 5 minuuttia.
  2. Siivilöi kirsikat ja siirrä ne sivuun odottamaan, laita neste takaisin pannulle. Lisää kaneli ja neilikat, ja keitä kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi, 10–15 minuuttia. Poista lopuksi neilikat.
  3. Laita kirsikat takaisin pannulle ja keitä vielä minuutti. Nosta levyltä ja anna jäähtyä (nopeuta prosessia tarvittaessa laittamalla pannu kylmällä vedellä täytettyyn lavuaariin).
  4. Sekoita vesi, tomusokeri ja Maraschino, ja kaada ne laakeaan astiaan.
  5. Siivilöi jäähtyneet kirsikat.
  6. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää Mascarpone ja sekoita tasaiseksi.
  7. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon keltuaisseos.
  8. Kasta Savoiardi-keksejä nopeasti molemmin puolin kostutusliemeen, ja lado ne ison rasian pohjalle. Lusikoi päälle kerros Mascarpone-vaahtoa. Peitä vaahto punaviinikirsikoilla.
  9. Tee vielä toinen keksikerros, ja lusikoi päälle loput Mascarpone-vaahdosta. Siivilöi pintaan kaakaojauhetta, ja koristele tuoreilla kirsikoilla.




Ja sitten nauttimaan! Tämä Tiramisu ei missään tapauksessa ole liian imelää, joten sen kaveriksi sopii oikein hyvin makea kuohuviini. Tai kuppi kahvia. Tai lasi vettä. Tai meneehän se ilman juomaakin. Ja pääruokana.

Ja sitten vielä loppukevennys. Kävin tänään metsässä kävelyllä, joten tässä kuva villikirsikkapuusta...


...ja koirastani, joka yritti syödä kaikki metsämansikat.


Ja siinä kaikki tällä kertaa. Moi!



2 kommenttia:

  1. Olipa tosi hienoa löytää blogisi eritoten tuon gluteenittoman aspektin takia. Mieheni on Suomessa allerginen kaikille valkoisille jauhoille, joten se on todella suuri ongelma. Ranskassa hänellä tätä ongelmaa ei ole, mutta nämä reseptisi tulevat olemaan kullan arvoisia Suomessa ollessa. Muutenkin tykkään blogisi ulkoasusta sekä jutuista, tosi kiva!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiina! Kiva jos blogistani on hyötyä jollekin. Sinullakin on tosi kiva kuuloisia reseptejä blogissasi :)

    VastaaPoista

 

Blogger-lukijat