Kirsikkajäätelö

Italiassa on (ainakin) kolme herkkua, joita jokaisen matkailijan tulisi täällä käydessään maistaa. Ne ovat (tietysti) pizza, pasta ja... gelato, pehmeä italialainen jäätelö. Gelateria, eli ns. jäätelöbaari, löytyy miltei joka kadun kulmasta, joten tarjonnasta ei ole puutetta. Laadussa sen sijaan on huimia eroja, joten kannattaa siis jättää väliin ne paikat, joiden ulkopuolella ei kiemurtele pitkää jonoa, tai ne, joissa näyttää olevan pelkästään turisteja.


Mutta jäätelöähän voi toki tehdä itsekin, sekä koneella että ilman. Minulla on ollut kolme jäätelökonetta elämäni aikana, ja kahdessa niistä ei ollut kompressoria. Nämä ovat siis niitä edullisia malleja, joiden kulhoa täytyy pitää pakastimessa, ja lopputulos muistuttaa yleensä enemmänkin pirtelöä kuin jäätelöä. Tai ehkä minulla on ollut näiden laitteiden kohdalla huonoa tuuria.

Kyllästyin siis joka tapauksessa näihin halpakoneisiin, ja hankin vuosi sitten kunnollisen, kompressorilla varustetun jäätelökoneen. Ei enää kulhojen kanssa sähläystä, ja jäätelökään ei enää näytä pirtelöltä! Jos kerran joka kadun kulmasta löytyy sitä ihanaa, pehmeää jäätelöä myyvä gelateria, miksi sitten edes tekisin jäätelöä kotona, jos lopputulos ei miellytä?

Kompressorilla varustetut koneet maksavat hiukan "kulhomalleja" enemmän, mutta niitäkin löytyy markkinoilta ihan kohtuuhintaan. Ainoa huono puoli on laitteen paino, omani nimittäin painaa 15 kiloa, ja sen kaivaminen kaapista vaatii jo vähän voimia! Halvemmat koneet ovat myöskin aika äänekkäitä, mutta eihän sitä tunti tolkulla käytetäkään.

Koneen ostettuani aloin tietysti tutkia kunnollisen jäätelön aineksia ja tekotapoja. Minulle selvisi, että valmistettaessa sitä ihanan pehmeää italialaista gelatoa käytetään muutakin kuin munia, kermaa, maitoa ja sokeria. Niistä löytyy nimittäin niitä samaisia sakeuttamisaineita, joita käytetään myös gluteenittomassa leivonnassa (kurkkaa osioon Usein kysytyt kysymykset).

Jos olet joskus tehnyt jäätelöä kotona, olet varmaankin huomannut sen olevan täynnä pienen pieniä jäähileitä. Niitä ei hyvästä gelatosta löydy ollenkaan, ja se onkin juuri sakeuttamisaineiden ansiota.


Ostin Italialaisesta verkkokaupasta jauhetta nimeltään "Neutrogel 30", koska sitä suositeltiin monissa ammattilaisille tarkoitetuissa resepteissä. Tämä jauhe on käytännössä seos useasta luonnollisesta sakeuttajasta, kuten guar-kumista, xantaanista, johanneksenleipäpuujauheesta, agar agarista, ja niin edelleen.

Kun luet jäätelöpuikon pakkausselostetta, saatat löytää sieltä yhden tai useamman seuraavista: E410 (johanneksenleipäpuujauhe), E406 (agar agar), E412 (guar-kumi) tai E415 (xantaani). Nykyään tuntuu olevan trendinä E-koodien välttely ja pelko, mutta ihmiset unohtavat, etteivät kaikki kätevän E-koodin omaavat ainekset välttämättä ole ihmisen luomia kemikaalihirviöyhdisteitä, vaan ihan tavallisia aineita luonnosta, jotka ovat peräisin esimerkiksi pavuista, siemenistä, puun kuoresta, levistä, ja niin edelleen. Myös kaikki yllä olevat sakeuttajat, siitäkin huolimatta että niitä saatetaan kutsua niiden numerokoodilla, ovat ihan tavallisia luonnon tuotteita.

Pointtini on siis, että näitä tuotteita ei tarvitse turhaan pelätä, ja jos saan niillä aikaan parempia gluteenittomia leivonnaisia (xantaania E415 olenkin jo käyttänyt tässä blogissa pariinkin otteeseen), tai pehmeämpää jäätelöä, hyödynnän niitä mielelläni, enkä osallistu näiden luonnollisten aineiden osalta mihinkään E-koodi -hysteriaan.

Toki näidenkin aineiden kohdalla pätee sama nyrkkisääntö kuten lähes minkä tahansa syötävän tuotteen kohdalla: Liika on liikaa. Sakeuttamisaineet saattavat aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja, kuten vaikkapa runsas ksylitolipurkan mussuttaminen, tai pussillinen kuivattuja luumuja.

Lukijat voivat toki toteuttaa tämänkin reseptin ilman sakeuttamisaineita, mutta lopputulos on varmasti erilainen, ja vähemmän italialaista gelatoa muistuttava. Jäätelökonettakaan ei välttämättä tarvita, mutta valitettavasti ei ole olemassa mitään taikaa, jolla jäätelöstä saisi samanlaista kuin koneella tehtynä.




Kotitekoinen kirsikkajäätelö

Ainekset:

 350g kivettömiä kirsikoita (n. 400g kivineen)
250 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
250 ml täysmaitoa
100g tomusokeria*
(3g / ¾ tl sakeuttamisainetta, esim. johanneksenleipäpuujauhetta)

*Jos kirsikkasi eivät ole kovin makeita, laita 150g.

Valmistus:

  1. Poista kirsikoista kivet. 
  2. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen, ja sekoita kunnes kirsikat ovat täysin hajonneet. Jos et ole varma sokerin määrästä, lisää ensin 100g ja sekoita. Maista, ja laita tarvittaessa lisää. Omat kirsikkani olivat tällä kertaa aika happamia, ja 100g sokeria oli liian vähän.
  3. Kaada seos jäätelökoneeseen ja käynnistä kone. Anna laitteen pyörittää seosta kunnes se on sopivan paksua. Seuraa myös koneen valmistajan ohjeita. 
  4. Tarjoile jäätelö heti, tai laita se hetkeksi pakastimeen (lue tarkemmin alempaa).
  5. Jos teet jäätelön ilman jäätelökonetta, kaada neste suoraan astian ja laita pakastimeen 4-6 tunniksi.



Ennen jäätelökoneen käynnistystä.
Sehän näyttää jo jäätelöltä!
Kotikäyttöisillä jäätelökoneilla ei välttämättä ole niin tehokasta moottoria, että ne jaksaisivat pyörittää hyvin paksua jäätelöä. Voi siis olla, että jäätelö pitää siirtää hetkeksi pakastimeen ennen tarjoilua. On myös huomioitava, että italialainen gelato voi tuntua suomalaiseen kivikovaan jäätelöön tottuneesta aivan liian "sulalta", mutta sen todellakin kuuluu olla hyvin pehmeää. Jos olet joskus käynyt italialaisessa gelateriassa, olet varmaankin huomannut, että jäätelöä laitetaan vohveliin lapiota muistuttavalla välineellä, eikä suinkaan palloina, palloja siitä ei nimittäin meinaa saada tehtyä!

Pakastimen lämpötila on noin 10 °C astetta kylmempi kuin jäätelön suositeltu tarjoilulämpötila, joten kotipakastimessa jäätelö muuttuu kovaksi ja jäiseksi. Itse tehty jäätelö kannattaa siis syödä heti. Jos kuitenkin haluat sen pakastaa, nosta jäätelö jääkaappiin pehmenemään ennen tarjoilua. Määrästä riippuen sopivan pehmeäksi sulamisessa voi mennä tuntikin. 

Kotitekoista jäätelöä ei kannata säilyttää kuin maksimissaan 3-4 päivää (tietenkin pakastimessa -20 °C asteessa).


Moi taas, ja muistathan rekisteröityä seuraamaan päivityksiä sähköpostitse, tai seuraa sosiaalisen median kautta missä mennään!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat