Minttusuklaamousse

Kesällä ei tee mieli leipoa. Italiassa syödään kylmiä pääruokia ja jälkiruoaksi jäätelöä, sillä uunin lämmittäminen jo valmiiksi kuumassa keittiössä ei kuulosta hyvältä idealta. Tuore kerma happanee jo matkalla kaupasta kotiin, jos ei sitä pakkaa kylmäkassiin. 

Mutta sitten kun sen kermapurkin saa kotiin asti, voi jäätelöön tuoda vaihtelua mousse- ja bavaroise-jälkiruoilla. Yleensä moussesta puhuttaessa tarkoitetaan jälkiruokia, joiden pohjana ei ole ns. crème anglaise "kiisseli", kuten bavaroisessa. Tässä moussessa ei ole edes liivatetta, vaan se hyytyy suklaan ja rasvojen kylmetessä, ja ilmava rakenne syntyy munan valkuaisilla.


Käytin tässä moussessa tuoretta minttua, ja koristelussa After Eight -suklaata. Moussen voisi toki tehdä myös suoraan minttusuklaasta, mutta minulla sattuu kasvamaan minttua keittiön ikkunalla, joten päätin valmistaa moussen tällä kertaa sen tuoreita lehtiä käyttäen.

Tästä reseptistä riittää neljälle, eikä kyse suinkaan ole pienistä lusikallisista kuten kuvassa, vaan ihan kunnon annoksista oikeille nautiskelijoille.



Minttusuklaamousse

4 annosta

Ainekset:

60g valkuaisia (hieman alle kaksi munaa)
28g keltuaisia (2 munaa)
50g tomusokeria
Kourallinen mintun lehtiä (noin 10 grammaa)
150g tummaa suklaata
250 ml vispikermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)



Valmistus:

Vatkaa kerma kevyesti (sen tulee olla jämäkkää, mutta ei riittävän paksua pursottamiseen).

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään (seos muuttuu vaalean keltaiseksi, mutta ei varsinaisesti vaahtoudu). Lisää mintun lehdet ja silppua ne hyvin keltuaisten joukkoon sauvasekoittimella. Voit myös hienontaa lehdet veitsellä ennen niiden lisäämistä, jos sinulla ei ole sauvasekoitinta.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa täydellä teholla välillä sekoittaen, tai sulata se vesihauteessa. Anna jäähtyä.

Kääntele valkuaisvaahto varovasti keltuaisseokseen. Lisää jäähtynyt suklaa ja kääntele taas. Lisää lopuksi vatkattu kerma. Älä sekoita voimakkaasti missään vaiheessa, ettet riko valkuaisten vaahtoutunutta rakennetta.


Kaada, lusikoi tai pursota mousse neljään jälkiruokakulhoon, ja anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia. Moussea voit käyttää myös täytekakkujen koristeluun, kunhan annat sen jähmettyä kunnolla ennen pursotusta / kuorrutusta.





Nautinnollisia hetkiä moussen parissa ja ihanaa loppuviikkoa kaikille!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat