Gluteenittomat Savoiardi-keksit

Suosikkijälkiruokani? Tiramisù, tottakai! Se on kaiken lisäksi myös helppo valmistaa... Niin, paitsi jos sairastat keliakiaa, etkä meinaa löytää gluteenittomia Savoiardi-keksejä mistään. Sanomattakin on selvää, että minun oli opeteltava tekemään keksit itse, sillä eihän ilman tiramisùa voi elää.

Taas kerran yllätyin, kuinka helposti nämä kääntyivät gluteenittomiksi, ja kuinka hyvin ne onnistuivat. Maussa ei ole mitään eroa perinteisiin Savoiardeihin.

Savoiardit ovat kotoisin Savoyn alueelta, kuten nimestäkin voi päätellä. Niitä kutsutaan englanniksi neidon sormiksi, ladyfingers, tai sienisormiksi, spongefingers, koska taikina on oikeastaan sama kuin sienikakuissa.


Italialaiset löytävät tavallisia Savoiardi-keksejä joka kaupasta, joten tästä syystä niitä ei hirveästi leivota kotosalla. Ja siitä kaiketi johtuu, etten meinannut löytää mistään erikoispeltiä jolla niitä valmistetaan (paitsi parilta nettisivulta, josta niitä sai ostaa suoraan valmistajalta kiskurihintaan).

Löysin kuitenkin Eclair-pannun, ja vaikkei sillä saakaan ihan tismalleen samanmallisia Savoiardeja kuin kaupasta, se sopi tähän tarkoitukseen oikein hyvin (kaupan keksit ovat suorareunaisia, kun taas Eclair-pannulla valmistetut keksit ovat hiukan "kurvikkaita"). Ja sitä paitsi, samalla tuli Eclairien valmistamisesta helpompaa!

Savoiardi-keksit voi toki tehdä ilman erikoispeltejä suoraan leivinpaperille, ja kokeilin sitä itsekin. Niin valmistetut keksit ovat leveämpiä ja litteämpiä kuin muotissa tehdyt, mutta ne sopivat aivan hyvin Tiramisùn valmistamiseen.



Gluteenittomat Savoiardi-keksit

25 keksiä

Ainekset:

80g gluteenittomia jauhoja*
80g sokeria
80g munan valkuaisia (2-3 munaa, kannattaa punnita)**
57g munan keltuaisia (3 munaa)
30 g (noin) tomusokeria

*Voit käyttää myös saman määrän tavallisia vehnäjauhoja.
** Minulla oli tällä kertaa munissa niin isot valkuaiset, että vain 2 munaa riitti 80 grammaan.


Valmistus:

  1. Lämmitä uuni 190 °C asteeseen. Laita uuninpellille leivinpaperi, ja voitele se voilla tai käytä tähän tarkoitettua spraytä (kyllä, keksit ovat todellakin näin herkästi tarttuvia).
  2. Siivilöi huolellisesti jauhot. 
  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi seokseksi. 
  4. Vatkaa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
  5. Kääntele varovasti keltuaisseos valkuaisten joukkoon. Lisää jauhot vähitellen, ja kääntele kunnes seos on tasainen.
  6. Kaada taikina pursotinpussiin. Pursota 10–12 cm pitkiä ja 2,5 cm paksuja "sormia" leivinpaperille. Jätä reilusti tilaa niiden välille, jopa 5 cm.
  7. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria. Anna keksien levätä 8 minuuttia, ja siivilöi sitten toinen sokerikerros. Anna levätä vielä 2 minuuttia, ja laita sitten keksit uuniin. 
  8. Paista 8-10 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.
  9. Nosta leivinpaperi pelliltä ritilälle ja anna keksien jäähtyä. Irrota ne paperista ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa, mikäli haluat että ne pysyvät pehmeinä. Kaupasta ostetut Savoiardit ovat yleensä "korpuiksi" kuivattuja, joten voit myös pitää keksit rasiassa ilman kantta kunnes ne ovat rapeita myös sisältä. Jos et aio käyttää keksejä parin päivän sisään, ne kannattaa pakastaa.




Ja nyt meillä on siis Savoiardi-keksejä, ja arvaat varmaankin mikä on seuraava vaihe? Jep, tietysti Tiramisù! Seuraa siis sitä odotellessa blogia sosiaalisessa mediassa, tai tilaa päivitykset sähköpostiisi.



0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat