Sitruunaiset kreemipiirakat mansikoilla

Nyt kun tiedämme kaikki kuinka valmistetaan täydellinen, italialainen murotaikina (jos edellinen kirjoitus jäi lukematta, kurkkaa tänne), on aika kokeilla taikinaa ja leipoa pieniä piirakoita.

Koska äitienpäivä lähestyy, ajattelin leipoa jotakin joka sopisi oivasti kahvikupposen kaveriksi, kun äidit saavat aamiaisensa vuoteeseen (tai niinhän sen ainakin pitäisi mennä).


Ja koska täälläpäin sattuu olemaan mansikkakausi, tein muutaman annoskokoisen piirakan täytettynä toisella italialaisella klassikolla, leipurin kreemillä, crema pasticcera. Nämä piirakat esipaistetaan ja täytetään kreemillä jäähtyneinä.

Perinteinen crema pasticcera valmistetaan vehnäjauhoja käyttäen, mutta koska nykyisin pitäydyn gluteenittomissa tuotteissa, tämän kreemin rakenne on hiukan alkuperäisestä poikkeava. Gluteenittomien jauhojen tärkkelykset tekivät kreemistä ranskalaisen flan patissierin tapaisen "kiisselin" (flan patissieriin käytetään juurikin maissitärkkelystä), mutta joka tapauksesta kreemi oli juuri sopivasti paksua ja pehmoista, ja toimi loistavasti alkuperäisen kreemin korvikkeena.


Olen yleensä valmistanut leipurin kreemin vaniljatangolla maustettuna, mutta tällä kertaa halusin tehdä siitä raikkaamman ja pirteämmän. Käytinkin siis maustamiseen sitruunan kuorta ja mehua. Vaniljainen kreemi on kyllä edelleen suosikkini, mutta tämä toi piiraisiin mukavaa vaihtelua, ja niissä maistuu ihana kesä!

Pohjana käytin siis samaa, aiemmin kirjoittamaani italialaista murotaikinaa, ja tällä kertaa käytin taikinassa sitruunan kuorta.

Tein myös muutaman piirakkapohjan kaakaolla maustetusta taikinasta, kuten joissakin kuvissa näkyy: Nämä pohjat käytän myöhemmin ja silloin kerron kaakaopohjan reseptin erikseen. Taikinareseptistä puolet riittää neljän pienen piiraan valmistamiseen, ja kreemiä tulee sen verran runsaasta, että siitä voi lusikoida piirakoille kunnon keon!


Sitruunaiset kreemipiirakat mansikoilla

4 pientä piirakkaa

Ainekset:

500 ml maitoa
100g sokeria
75g gluteenitonta jauhoseosta*
40g munan keltuaisia (2 isoa munaa)
yhden sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
tuoreita mansikoita

*Tarkista Usein kysytyt kysymykset, jos kaipaat lisätietoja. Jos gluteeni ei ole sinulle ongelma, voit käyttää saman määrän normaaleja vehnäjauhoja.

Valmistus:

Esilämmitä uuni 175 °C asteeseen. Kauli taikina noin 5 mm:n paksuiseksi. Aseta piirakkavuoka taikinalevylle ylösalaisin ja leikkaa taikinapyörällä sen ympäriltä, jättäen tarpeeksi ylimääräistä reunoja varten.

Aseta taikina vuoan pohjalle ja paina kevyesti reunoja vasten. Leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta veistä käyttäen.


Valmistele pohjat esipaistoa varten. Paina haarukalla pohjaan ja reunoihin muutama reikä. Peitä pohja alumiinifoliolla (tai leivinpaperilla) ja täytä kuivalla riisillä tai herneillä.

Paista kunnes reunat alkavat juuri muuttua kullankeltaisiksi. Poista folio ja riisit, ja paista vielä kunnes piirakkapohja on kullanruskea joka puolelta. Paistoaika alusta kaiken kaikkiaan noin 20 minuuttia.


Sitruunainen leipurin kreemi - crema pasticcera al limone 

Ainekset:

500 ml maitoa
100g sokeria
75g gluteenitonta jauhoseosta*
40g munan keltuaisia (2 isoa munaa)
yhden sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu

*Tarkista Usein kysytyt kysymykset, jos kaipaat lisätietoja. Jos gluteeni ei ole sinulle ongelma, voit käyttää saman määrän normaaleja vehnäjauhoja.

Valmistus:

Lämmitä maito kattilassa kunnes se on juuri kiehumaisillaan (pintaan muodostuu kalvo).

Sekoita toisessa kattilassa jauhot ja sokeri. Lisää keltuaiset ja sitruunamehu, sekoita hyvin vispilällä.

Kaada kuuma maito pikkuhiljaa seokseen kokoajan voimakkaasti vatkaten (kreemistä tulee herkästi kokkareista!).

Laita kattila liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä, jatkuvasti pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kreemi sakeutuu. Älä kuumenna turhan kauaa, sillä kreemi muuttuu vieläkin paksummaksi jäähtyessään.

Anna kreemin jäähtyä ja peitä se elintarvikekelmulla: Laita kelmu suoraan kreemin päälle eikä astian päälle, näin pinta ei kuivu. Laita jääkaappiin kunnes kreemi on kunnolla viilentynyt (Vinkki: käytä laakeaa, mielellään metallista astiaa, näin kreemi jäähtyy nopeammin).

Kun sekä piirakat että kreemi ovat jäähtyneet, levitä kreemi lusikalla tai pursotinpussilla piirakoille. Peitä kreemi tuoreilla mansikoilla. Voit myös koristella piirakat sulalla suklaalla tai tomusokerilla.





Hyvää äitienpäivää siis jo etukäteen! Ja taas, toivottavasti tykkäsit lukea, jätä ihmeessä kommenttia alle ja kerro mielipiteesi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat