Gluteeniton karpalo-tattarileipä

Tottahan se on. Useimmat kauppojen gluteenittomat leivät ovat aika kamalia. Tunnen keliakiaa sairastavia, jotka ovat luopuneet leivästä kokonaan tämän takia. Mutta minulle maistuu leipäviipale silloin tällöin, enkä halunnut luovuttaa niin helpolla.


Kokeilin muutamaa internetistä löytämääni reseptiä, mutta lopulta päädyn kehittelemään omani. Paistan leivän, ja laitan sen pariksi tunniksi pakastimeen jotta leikkaaminen olisi helpompaa. Leikkaan leivän viipaleiksi, ja pakastan sitten viipaleet. Joka aamu otan pakastimesta viipaleen, laitan sen paahtimeen sulatus-asetukselle ja voilà, minulla on viipale lämmintä, tuoretta leipää, joka ei ole vain gluteenitonta (et ikinä uskoisi!), vaan myös herkullista!

Jokin aika sitten törmäsin erääseen gluteenittomaan blogiin, jossa kirjoittaja valitti ettei voinut tehdä gluteenitonta leipää, koska hän oli ainoa joka sitä söisi, ja leipä ehtisi vanhentua ennen kuin se olisi syöty. Tämä oli mielestäni aika omituinen kommentti, sillä kirjoittaja ei vaikuttanut ihmiseltä jolla ei ole lainkaan pakastinta. Mutta joka tapauksessa, tällä leivällä hänenkin ongelmat ratkeaisivat, tätä nimittäin syövät KAIKKI! Jopa mieheni pitää siitä, vaikka hän voi rauhassa syödä gluteenia.

Tiedän tiedän, aviomiehen mielipiteen käyttäminen mainoksena ei ole hirveän vakuuttavaa, mutta hän ei kuitenkaan sanonut "Ihan hyvää" ollakseen kohtelias, vaan "Loistavaa, tätähän pitäisi alkaa myydä!".

Yhdestä leivästä tulee noin 20 viipaletta, ja koska en syö leipää JOKA aamu, se riittää minulle kuukaudeksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei minulla ole ainoastaan herkullista, tuoretta leipää aina käden ulottuvilla, mutta säästän myös rahaa: Gluteenittoman leivän leipominen kotona on huomattavasti halvempaa kuin sen kaupasta ostaminen.



Gluteeniton karpalo-tattarileipä

Ainekset:

500ml vettä
250g gluteenitonta, leivän leivontaan sopivaa jauhoseosta*
100g hienoja maissijauhoja (polentaa, ei maissitärkkelystä!)
150g tattarijauhoja
20g tuorehiivaa
5g / 1 tl sokeria
8,5g / 1 ½ tl suolaa
1 rkl psylliumia*
30g kuivattuja karpaloita
30g siemeniä (käytin auringonkukan, kurpitsan ja pellavansiemeniä)

Tarkista usein kysytyt kysymykset, jos tarvitset lisätietoja.

TÄRKEÄÄ! Koska gluteenittomien taikinoiden nostattaminen on usein hankalaa, autamme kohoamista laittamalla taikinan uuniin matalalla lämpötilalla (40 °C). Uunin pohjalle laitetaan astia, jossa on kiehuvaa vettä. Tämä simuloi leipomoissa käytettyjä lämpimiä ja kosteita nostatushuoneita, jotka tekevät taikinalle ihmeitä.


Valmistus:

Esilämmitä uuni 40 °C asteeseen. Öljyä hyvin leipävuoka. Laita vesi kiehumaan uunia varten.

Käytä yleiskonetta ja taikinakoukkua, jos sinulla on sellainen. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon psyllium ja anna sen turvota 5 minuuttia. Sekoita jauhot ja sokeri keskenään ja lisää ne nesteeseen karpaloiden ja siemenien kera. Vaivaa taikinaa 2 minuuttia alhaisella nopeudella, lisää suola. Vaivaa vielä 6 minuuttia. Nosta sitten hiukan nopeutta ja vaivaa 4 minuuttia.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Laita kiehuvaa vettä sisältävä kattila uunin pohjalle ja laita leipä uuniin keskitasolle. Anna leivän kohota kaksinkertaiseksi (noin 15–20 minuuttia pitäisi riittää).

Kun taikina on kohonnut, ota vesikattila uunista ja siirrä leipä uunin alimmalle tasolle. Nosta lämpötila 200 °C asteeseen. Kun uuni saavuttaa halutun lämpötilan, laske paistoajaksi siitä eteenpäin 25 minuuttia.

Kun leipä on valmis, irrota se vuoasta ja koputtele pohjaa: Jos ääni on kumiseva ja ontto, leipä on valmis. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista (älä peitä leipää, näin kuori pysyy rapeana).




Pidän hirveästi rukiin happamasta mausta, mutta koska en voi sitä enää syödä, tattari tuntuu tuovan tähän leipään vähän samantapaisen happaman maun. Ja kun sattuu haukkaamaan kohdasta josta löytyy kuivattu karpalo... Voi miten hyvää! Tätä reseptiä siis kannattaa todellakin kokeilla, ja tarjota heillekin, joille gluteeni ei ole ongelma.

Ihanaa maanantaina ja mahtavaa alkavaa viikkoa kaikille!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat