Gluteeniton pâte à choux eli tuulihattutaikina

Pâte à choux, "kaalitaikina", on monen suositun leivonnaisen perusta. Profiteroles, croquembouche, Saint Honoré, éclairs, gougères... ranskalaiset rakastavat tuulihattutaikinaa, ja italialaiset rakastavat siitä valmistettuja kreemitäytteisiä tuulihattuja, bignè.

Pelkäsin hiukan millaisia tuloksia saisin aikaan gluteenittomilla jauhoilla, mutta pelkoni oli aivan turhaa. Nämä tuulihatut nousivat yhtälailla kuin vehnäjauhoilla valmistetutkin, enkä huomaa mitään eroa edes maussa.


Tämä resepti on makeita tuulihattuja varten, joten näistä ei siis kannata valmistaa hienoja alkupaloja täyttämällä ne tuorejuustolla ja kylmäsavulohella! Mutta riittää, kun jätät taikinasta sokerin pois, ja voit soveltaa näitä myös suolaisiksi herkkupaloiksi. Tällä kertaa täytin tuulihatut samalla minttusuklaamoussella, jonka valmistin edellisessä kirjoituksessa. Voit lukaista sen täältä.


Gluteeniton pâte à choux eli tuulihattutaikina

n. 40 pientä tuulihattua

Ainekset:

150g vettä
130g munia (n. 2 isoa munaa)
50g voita
90g riisijauhoja
20g sokeria
1/2 tl suolaa

Jos gluteeni ei ole ongelma, voit käyttää saman määrän tavallisia vehnäjauhoja.

  

Valmistus:

Lämmitä uuni 200 °C asteeseen. Kuumenna kattilassa vesi, voi, sokeri ja suola kunnes seos alkaa kiehua. Nosta kattila liedeltä ja lisää jauhot kerralla, sekoita hyvin puulusikalla. Älä ihmettele jos taikina vaikuttaa kuivalta pallolta, sellainen sen pitääkin olla!

Laita kattila liedelle keskilämmölle ja jatka sekoittamista kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut, noin 2-3 minuuttia. Taikina on hyvin paksua, mutta liikuttele sitä kattilassa parhaasi mukaan.

Anna taikinan viiletä hieman. Riko yksi muna lasiin, ja yritä välttää rikkomasta keltuaista. Riko toinen muna kokonaan taikinaan, kun se on vielä lämmintä. Sekoita kädellä, se on helpointa (taikinan pitää siis viiletä sen verran, että pystyt pitämään siellä kättäsi). Lisää lasiin rikotusta munasta ensin pelkkä keltuainen. Lisää valkuaista vähitellen, kunnes taikina on vielä jämäkkää ja tahmeaa, muttei liian paksua pursottamiseen (ks. kuva alla).

Peitä uuninpelti leivinpaperilla. Täytä pursotinpussi taikinalla, ja pursota pieni määrä taikinaa leivinpaperin kulmien alle. Tuulihatut ovat hyvin kevyitä, ja paperi saattaa nousta ja liikkua uunissa, varsinkin jos käytät kiertoilmaa.

Pursota pieniä nappeja leivinpaperille. Yritä välttää huippujen muodostumista, mutta jos niin käy, voit painaa ne kevyesti alas kostutetulla sormella.


Laita pelti uuniin keskitasolle ja paista tuulihattuja 25–30 minuuttia. Viimeisen viiden minuutin ajaksi avaa uunin luukku raolleen.

Sammuta uuni paistoajan jälkeen ja jätä tuulihatut uuniin luukku auki. Anna niiden kuivua jonkin aikaa, ja tee sitten jokaisen hatun pohjaan reikä veitsen kärjellä, jotta hatut kuivuvat varmasti myös sisältä.




Makeat tuulihatut voi täyttää monella tavalla. Voit leikata ne puoliksi, kuten tein itsekin tällä kertaa. Täytteeksi sopivat esimerkiksi leipurin kreemi, suklaamousse tai vaikkapa vadelmahillon ja kermavaahdon yhdistelmä, aivan kuin laskiaispullassa.

Vaihtoehtoisesti voit myös piilottaa täytteen tuulihatun sisään pursottamalla. Näin valmistetaan italialaiset bignèt, crema pasticceraa käyttäen.

Voit valuttaa tuulihattujen päälle suklaata, tai siivilöidä päälle tomusokeria. Älä täytä tuulihattuja liian aikaisin, vaan hieman ennen tarjoilua. Tuulihatulla tulee olla rapea kuori, mutta täytettyinä ne kostuvat ja pehmenevät nopeasti.


Mukavaa keskiviikkoa ja nähdään taas pian uusien reseptien parissa!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat