Peruna-pinaattignocchit Gorgonzola-kastikkeella

Italialaisten pastaherkkujen gnocchien valmistaminen on hirmuisen aikaa vievää, mutta taatusti palkitsevaa. Kotona valmistetut gnocchit ovat huomattavasti pehmeämpiä kuin kaupasta ostetut, ja niistä saa kaiken lisäksi erityisen hyvän mielen: Kun syöt ja tarjoilet jotakin, jonka olet itse pyöritellyt yksi kerrallaan pieniksi palleroiksi, sitähän melkein MAISTAA itse vaivannäön ja rakkauden (ruokaa kohtaan)!


Nämä perunasta ja pinaatista valmistetut gnocchit ovat värikäs vaihtoehto vaaleille perunagnoccheille, ja saat niistä extra-annoksen vitamiineja ja mineraaleja. Gnocchit suositellaan valmistettavaksi vanhoista perunoista, mutta en ole itse juuri huomannut eroa käyttäessäni uusia perunoita.


Italialainen sinihomejuusto Gorgonzola on yleinen gnocchien kaverina. Tein siitä helpon kastikkeen kermaa käyttämällä, vaikka usein se saatetaan sekoittaa gnocchien sekaan ihan sellaisenaan. Jos et pidä sinihomejuustosta, voit ripotella gnoccheille parmesaania, tai nauttia ne peston, tai suosikkipastakastikkeesi kanssa.


Peruna-pinaattignocchit Gorgonzola-kastikkeella

4 annosta

Ainekset:

gnoccheja varten:
800g jauhoisia, vanhoja perunoita
400g pinaattia, tuoretta tai pakasteena
200g gluteenitonta jauhoseosta*
1 muna
suolaa maun mukaan (n. 1/4 tl)

kastikkeeseen:
200g Gorgonzolaa
200 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
mustapippuria
(suolaa)

Lisäksi tarvitset:
Reikäkauhan

*Katso Usein kysytyt kysymykset, jos kaipaat lisätietoja. Jos gluteeni ei ole sinulle ongelma, korvaa gluteenittomat jauhot 240 grammalla tavallisia vehnäjauhoja.


Valmistus:

Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Laita ne suureen kattilaan ja peitä juuri ja juuri kylmällä vedellä. Kiehauta vesi ja keitä perunat kypsiksi.

Kiehauta toinen kattilallinen vettä ja lisää pinaatit kun vesi kiehuu. Keitä noin 15 minuuttia (lue pakkauksen ohje, jos käytät pakastettua pinaattia). Kumoa kypsät pinaatit tiheään siivilään.

Kaada perunoista vesi pois ja anna niiden jäähtyä. Älä peitä kattilaa, vaan perunoista kannattaa haihduttaa ylimääräinen vesi pois.

Purista pinaateista vesi ja leikkaa ne silpuksi leikkuulaudalla.


Kuori perunat kun ne ovat hiukan viilenneet. Tee perunoista muusia perunasurvimella. Lisää kananmuna ja pinaatit. Sekoita hyvin kädellä. Lisää jauhot kahdessa osassa ja sekoita kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Lisää hieman suolaa, maista ja laita tarvittaessa enemmän (tämä on puhtaasti makuasia, Italiassa myös tavallinen pasta keitetään huomattavasti suolaisemmassa vedessä kuin Suomessa, ja gnocchitkin saatetaan maustaa suolaisemmiksi kuin mihin suomalainen on tottunut).

Ota hiukan taikinaa ja pyörittele siitä pitkä pötkö hyvin jauhotetulla pöydällä. Pötkön tulee olla noin etusormesi paksuinen. Leikkaa taikina parin sentin mittaisiksi paloiksi. Pyörittele palat palloiksi käsissäsi. Voit koristella gnocchit painamalla niihin raidat haarukalla, tai gnocchi-laudalla, jos satut sellaisen omistamaan. Itse pidän pienistä ja pyöreistä gnoccheista, enkä niitä yleensä "raidoita". Laita gnocchit jauhotetulle keittiöpyyhkeelle odottamaan, kunnes koko taikina on pyöritelty.


Keitä vesi suuressa kattilassa (gnocchit tarvitsevat paljon tilaa, jotteivät ne tarttuisi kiinni toisiinsa). Mausta vesi suolalla. 


Valmista veden kiehumista odotellessa kastike.  Lämmitä kerma pienessä kattilassa ja lisää joukkoon paloiteltu juusto. Sekoita hyvin keskenään ja lämmitä kunnolla (älä kuitenkaan keitä). Lisää vastarouhittua mustapippuria, ja suolaa jos haluat (Gorgonzolan voimakas maku riittää yleensä, eikä suolaa tarvitse erikseen lisätä). Pidä kastike minimilämmöllä valmistaessasi gnocchit. 


Pehmeät ja tahmeat gnocchit muodostavat helposti ison rykelmän kun lisäät ne kattilaan. Tämän voit välttää lisäämällä keittoveteen lorauksen öljyä: Kun lisäät gnocchit veteen, ne putoavat tämän ohuen öljykalvon läpi eivätkä tartu niin herkästi kiinni toisiinsa. 

Lisää gnocchit kiehuvaan veteen. Jottei kiehuvaa vettä roiskuisi joka puolelle, voit laittaa gnocchit veteen isoa reikäkauhaa käyttäen erä kerrallaan. Tämäkin estää gnoccheja tarttumasta toisiinsa, ja vältyt hellan puunaamiselta.

Kun gnocchit tulevat pintaan, ne ovat valmiita (pienien palleroiden kohdalla tähän menee alle minuutti). Nosta ne kattilasta suoraan lautasille reikäkauhalla. Älä kumoa gnoccheja siivilään: kotitekoiset gnocchit ovat niin pehmeitä ja hauraita, että rikot ne muusiksi näin tehdessäsi (siksi kirjoitin aineslistan alle erikseen reikäkauhan tarpeellisuudesta). Kaupan kovemmat gnocchit saattavat kyllä kestää myös siivilöimisen.

Kaada gnocchien päälle lämmin juustokastike (ja raasta päälle parmesaania, jos haluat), ja tarjoile. Nauti ihanista, itse tehdyistä gnoccheista!




Mahtavaa alkavaa viikkoa kaikille! Muistathan seurailla päivityksiä myös sosiaalisessa mediassa.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat