Mansikka-valkosuklaamoussekakku

Kakun nimi on ehkä hiukan harhaanjohtava, sillä tämähän ei ole pelkästään moussekakku. "Virallisen" määritelmän mukaan valkosuklaakerros tässä reseptissä on itse asiassa crème bavaroise, ja mansikkakerros sitten taas on mousse. Ja pohjanakin on sienikakku... Noh, kutsutaan tätä nyt moussekakuksi!


Leivoin kakun viime lauantaina jälkiruoaksi. Joka lauantai minä ja mieheni kokoonnumme nimittäin neljän ystävämme kanssa illalliselle, ja tällä kertaa oli ystäväpariskunnan vuoro toimia isäntinä. Italialaisen tavan mukaan vieraat vievät tuliaisena jälkiruoan, ja yleensä se on piiras tai kakku. Koska oli meidän vuoromme viedä jälkiruoka, halusin tietysti leipoa sen itse.

Sekä mieheni että hänen paras ystävänsä pitävät runsaista, kreemi- ja kermatäytteisistä kakuista, joten ajattelin crème bavaroisen sopivan hyvin tilanteeseen. Lisäksi halusin tehdä jotakin mansikoista, sillä täällähän on mansikkakausi meneillään.

Mutta mutta, minulla olikin hiukan ongelmia tuon aineksen löytämisessä. Täällä hedelmä- ja vihanneskaudet vaihtuvat tiuhaan, ja mansikat ovatkin jo näköjään aivan "out", eikä niitä löytynyt ollenkaan supermarketista jossa yleensä käyn. Mansikoiden tilalla oli hyllymetreittäin erilaisia kirsikoita, ja vaikka ne ovatkin hyviä, minä tarvitsin mansikoita! Onneksi niitä löytyi kylämme pienestä supermarketista, eikä minun tarvinnut muuttaa suunnitelmiani.

Triple-layer Bavarian cream cake with strawberries and white chocolateTriple-layer Bavarian cream cake with strawberries and white chocolate

Ja sitten vielä varoituksen sana: Resepti on pitkä. Tässä valmistetaan käytännössä kolme kakkua päällekkäin. Pohjana on kaakaolla maustettu sienikakku, keskellä valkosuklaa bavaroise, ja päällimmäisenä mansikka mousse.

Tämän kakun valmistamiseen kannattaa myös varata runsaasti aikaa. Jokainen kerros pitää nimittäin jäähdyttää kunnolla ennen seuraavan valmistamista. Suhteellisen runsas liivatteen määrä nopeuttaa kyllä hiukan hyytymistä, eikä kakku kuitenkaan ole liian kiinteä. Omassa kakussani valkosuklaa bavaroise oli hiukan liian pehmeää, joten korjasin liivatteen määrän alla olevaan reseptiin.


Gluteeniton kaakaosienikakku

50g gluteenittomia jauhoja (esim. kakuille tarkoitettu seos)*
50g sokeria
1½ keskikokoista munaa
hyppysellinen (1/8 tl) leivinjauhetta
13g tummaa kaakaojauhetta
1/4 tl perunatärkkelystä

Tarvitset myös:
0.5 dl maitoa (kostuttamiseen)
vanilja-aromia

*Katso usein kysytyt kysymykset jos haluat lisätietoja. Jos gluteeni ei ole sinulle ongelma, laita sama määrä vehnäjauhoja.

Huom! Sinun kannattaa käyttää irtopohjavuokaa, muuten kakun poistaminen vuoasta on hyvin hankalaa kun päällä on kaksi kerrosta bavaroisea. 

Lämmitä uuni 180 °C asteeseen. Voitele 21 cm:n pyöreä kakkuvuoka, ja leikkaa pohjalle leivinpaperista ympyrä. Siivilöi jauhot, perunatärkkelys, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään (leivinjauhetta ei käytetä vaaleassa sienikakussa, mutta se on hyödyllinen kaakaota käyttäessä, sillä kaakao tekee taikinasta hiukan painavamman, ja se ei välttämättä nouse yhtä hyvin).

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nosta vispilä ja piirrä siitä valuvalla taikinalla kulhon pintaan kahdeksikko. Jos kahdeksikko pysyy näkyvissä muutaman sekunnin, vaahto on tarpeeksi paksua.

Kääntele varovasti sekaan jauhoseos. Kaada seos kakkuvuokaan ja paista 180 °C asteessa 10–15 minuuttia, uunista riippuen (Kokeile kypsyys kymmenen minuutin kohdalla hammastikulla: Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä).

Anna kakun jäähtyä ritilällä.

Pese ja kuivaa kakkuvuoka. Vuoraa reunat leivinpaperilla, tai jos saat käsiisi tähän tarkoitukseen sopivaa "muovinauhaa" (en itse asiassa tiedä nimeä suomeksi, mutta kuvan löydät täältä), saat kakkuusi sileämmät reunat.

Laita kakku takaisin vuokaan. Kaada maito lasiin ja mausta se vaniljalla. Kostuta kakku sutia tai lusikkaa käyttäen. Sinun ei tarvitse käyttää kaikkea maidosta (se on varmasti liikaa), kunhan kakku ei ole kuiva.

Voit käyttää myös rommin ja veden sekoitusta, tai mitä vain yleensä käytät kakkujen kostutukseen. Itse suosin vaniljamaitoa kaakaopohjien kohdalla.



Triple-layer Bavarian cream cake with strawberries and white chocolate

Valkosuklaa crème bavaroise

125g valkosuklaata
40g / 2 rkl sokeria
30g / 2 keltuaista
185g maitoa
15g liivatelehtiä
250 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
vanilja-aromia

Vatkaa kerma kevyesti (sen tulee olla paksua, muttei riittävän paksua pursottamiseen). Laita jääkaappiin odottamaan. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

Laita liivate likoamaan kylmää vettä sisältävään astiaan 10 minuutiksi.

Vatkaa monitoimikoneen kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi "vaahdoksi". Lisää maito ja vanilja-aromi, sekoita hyvin. Kaada seos pieneen kattilaan ja lämmitä 85 °C  asteeseen kokoajan sekoittaen.

Kun liivate on lionnut 10 minuuttia, purista niistä ylimääräinen vesi ja lisää maidon joukkoon. Sekoita kunnes liivate on täysin sulanut. Lisää suklaa ja sekoita aineksen hyvin keskenään. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita silloin tällöin.

Kääntele sekaan vatkattu kerma. Kaada seos jäähtyneen sienikakun päälle. Laita kakku tunniksi jääkaappiin, tai kunnes bavaroise on tarpeeksi kiinteä seuraavaa kerrosta varten.


Mansikkamousse

500g tuoreita mansikoita (+ muutama ylimääräinen koristelua varten)
300 ml kuohukermaa (rasvapitoisuus n. 35 %)
150g sokeria
18g liivatelehtiä

Whole, pureed and sliced strawberries

Vatkaa kerma kevyesti (sen tulee olla paksua, muttei riittävän paksua pursottamiseen). Laita jääkaappiin odottamaan. 

Soseuta mansikat sokerin kera tehosekoittimella. Laita liivate likoamaan kylmää vettä sisältävään astiaan 10 minuutiksi.

Lämmitä mansikkasose pienessä kattilassa hieman yli 35 °C asteeseen (liivate sulaa tässä lämpötilassa). Kun liivate on lionnut 10 minuuttia, purista siitä ylimääräinen vesi ja lisää mansikkasoseeseen. Sekoita kunnes se on kokonaan sulanut.

Anna soseen jäähtyä ja sekoita välillä.

Kääntele sekaan vatkattu kerma. Kaada seos jäähtyneen valkosuklaa bavaroisen päälle. Laita kakku jääkaappiin ja anna sen jäähtyä ja kiinteytyä kokonaan, 2-3 tuntia, ja koristele se tuoreilla mansikoilla.



Triple-layer Bavarian cream cake with strawberries and white chocolate

Slice a Triple-layer Bavarian cream cake with strawberries and white chocolate



0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat