Leivonnaisia rippijuhliin ja resepti ihanaan mansikkavoikreemiin

Moi taas pikkuisen lomatauon jälkeen! Oli mahtavaa tavata perhettä ja nauttia suomalaisesta ruoasta, saunasta ja luonnosta pitkästä aikaa. Viimeisinä päivinä oli myöskin ihanan lämmintä ja aurinkoista, itse asiassa täällä Pohjois-Italiassa on lähipäivinä ollut jopa viileämpää (tosin ilmankosteus on huima, kuten aina, ja saa 25 °C asteen lämmön tuntumaan trooppiselta helteeltä). 

Maisemat Liedon Vanhalinnasta.

Loman alkupuolisko meni leipoessa siskoni luona, kun valmistelimme siskontytön rippijuhliin tarjottavaa. Herkkuja oli runsaasti ja paljon jäi syömättäkin. Valmistin kaksi kuivakakkua, jotka ovat hiukan keikauskakun tapaisia, mutta väärin päin. Kakun päälle nimittäin ripotellaan tuoreita vadelmia ja persikan viipaleita kun kakku on ollut jonkin aikaa uunissa, ja näin hedelmät jäävät pinnalle. Taikinassa on persikkajogurttia, ja se pitää kakun pehmeänä ja kosteana useammakin päivän, joten ehkä tätä ei pitäisi kutsua "kuivakakuksi" (kuva alempana).

Juhlien sankari
Valmistin myös kaksi täytekakkua. Sankari toivoi jotakin pinkkiä, ja halusi täytteeksi yksinkertaisesti mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Lisäsin väliin kuitenkin myös tuoreita mansikoita ja pohjaksi tein tavallisen sokerikakun. Kuorrutukseksi valmistin todella mansikkaisen voikreemin ja pursotin siitä ruusukkeita. Ruusukkeista ei tullut kovin siistejä, sillä kreemi taisi olla liian paksua ja kylmää, mutta puolustuksekseni sanon, että tein niitä toista kertaa elämässäni, heh.

Täytekakku mansikkavoikreemillä, ja persikka-vadelmakuivakakku.
Gluteeniton mansikka-kermakakku.

Gluteenittomaksi vaihtoehdoksi tein pienen sokerikakun, jonka täytin samalla tavalla kuin yllä, mutta kuorrutin kermavaahdolla ja mansikoilla. Gluteeniton versio oli lähinnä minua ja veljeäni varten, ja arvelin veljeni suosivan kermavaahtoa voikreemin sijasta. Itse sain tosin maistaa myös tavallista kakkua, sillä minun on edelleen pakko syödä hiukan gluteenia, kunnes saan viimeiset tutkimukset (ja lopullisen keliakia-diagnoosin) pois alta elokuun lopulla.

Lisäksi leivoin tavallisia kierrepullia, joista osan täytin perinteiseen tapaan kanelivoilla. Toisiin laitoin nutellaa ja hasselpähkinämurskaa. 

Kanelikierrepullat.

Siskontyttö valmisti jälkiruokapöytään pienet hedelmäsalaatit, ja minä tein vielä ison annoksen suklaamoussea, jonka pursotin samaisiin pieniin annoskulhoihin. Vein nämä pienet kulhot siskolleni Italiasta, sillä niitä käytetään täällä paljon ja ne ovat ainakin Suomeen verrattuna edullisia. Kulhot ovat muovisia, mutta eivät kuitenkaan kertakäyttöisiä, vaan ne voi pestä astianpesukoneessa ja käyttää uudelleen. 

Pienet hedelmäsalaatit ja suklaamousset.

Loppuloma menikin sitten vanhempieni luona maalla, äidin herkkujen parissa. Lettuja, grillausta, mansikkakakkua, uusia perunoita omalta kasvimaalta ja mustaviinimarjoja suoraan pensaasta... Nam.

Vanhempieni puutarhaa ja yksi äitini huolella hoitamista kukkapenkeistä.

Nämä lomalta paluun jälkeiset päivät onkin tullut syötyä lähinnä salaattia, sillä pieni kevennys lienee tarpeen. Haimme taas mieheni sedän maatilkulta muutaman kilon luumuja (tällä kertaa punaisia), joten niistä pitäisi kyllä valmistaa jotakin herkullista... mutta lopullinen tuotos taitaa olla parempi laittaa suun sijasta pakastimeen. 

Loppuun vielä resepti tuohon täytekakussa käytettyyn mansikkavoikreemiin, kuivakakun reseptin kirjoitan tulevaisuudessa. Suklaamousse oli sama kuin blogissa nähty minttusuklaamousse, mutta ilman minttua.



Mansikkavoikreemi


Ainekset:

650 g tuoreita mansikoita
900 g suolatonta voita
1000 g tomusokeria
10 ml vanilja-aromia

Huom! Ruusukepursoitus vaatii hurjan määrän kreemiä, joten kahteen halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuun sitä meni näinkin paljon. Neljäsosa riittää 14 kuppikakkuun, puolet yhteen täytekakkuun.

Valmistus:

  1. Survo mansikat tasaisiksi tehosekoittimessa.
  2. Laita mansikkasose kattilaan ja anna sen kiehua kunnes seos on vähintään puolittunut (ainakin puoli tuntia, riippuu kuinka vetisiä mansikat ovat). Anna jäähtyä.
  3. Vatkaa voita kunnes se on pehmeää.
  4. Lisää n. 1/4 tomusokerista ja jatka vatkaamista.
  5. Lisää 1/4 mansikkasoseesta, vanilja-aromi ja 1/4 tomusokerista. Toista kunnes kaikki ainekset on lisätty. Vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista.
  6. Jos voikreemi vaikuttaa liian paksulta, lisää hiukan maitoa. Liian pehmeään kreemiin voit laittaa enemmän tomusokeria, tai jäähdyttää sitä jonkin aikaa jääkaapissa.
  7. Lusikoi, pursota tai levitä voikreemi kakun, tai vaikkapa kuppikakkujen päälle. Jos haluat valmistaa ruusukkeita, niiden tekoon löytyy netistä runsaasti ohjeita, esimerkiksi videoina Youtubessa. 


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat