Spagettia punasipulilla ja pekonilla

Blogi päivittyy kännykällä vaikka kirjoittaja onkin lomalla. Tosin tämäkin teksti on valmisteltu etukäteen, eikä minun tarvitse tehdä muuta kuin painaa nappia "julkaise". Noh, joka tapauksessa, kaivoin esiin pastareseptieni kokoelmasta (kyllä, sitä voi kutsua kokoelmaksi) lisää suosikkeja, ja tämä sijoittuu vähintäänkin Top viiden joukkoon.


Äidilläni on ollut tapana paistaa pihvien lisukkeeksi sipulia, tietysti runsaassa voissa ja tarpeeksi kauan, että sipulirenkaat ovat pehmeitä ja miltei makeita. Ehkä siis tästä lapsesta asti jatkuneesta altistuksesta johtuu, että tykkään ihan hirveästi paistetusta sipulista (on nimittäin ihmisiä, jotka eivät siedä sitä ollenkaan, ihan hullua!). Kun se pehmeä sipuli sitten tässä reseptissä paiskaa vielä kättä suolaisen pekonin kanssa, siitä seuraa jotakin mielettömän maukasta ja... no, hyvää. Sanoinko jo maukasta? Entä hyvää? 


Tätä pastaa kannattaa kokeilla, vaikkei sipulista muuten niin välittäisikään. Kun punasipulin paistaa huolella pehmeäksi, ei sipulin kitkeryydestä jää jäljelle häivääkään. Vaikka kirjoitinkin otsikkoon Spagettia punasipulilla ja pekonilla, käytän reseptissä itse asiassa savupancettaa. Sitä saattaa olla vaikea löytää Suomesta, joten pekoni käy hyvin korvikkeena.

Pancetta on peräisin Italian kielen sanasta pancia, eli vatsa. Sekä pancetta että pekoni valmistetaan sian vatsan alueesta. Molemmat leikkeleet käyvät läpi mausteissa ja suolassa "kypsyttämisen", ja pancetta on usein pehmeämpää ja suolaisempaa kuin pekoni. Pekonia ei myöskään yleensä syödä raakana, kun taas pancettaa syödään sellaisenaan leikkeleenä ainakin Italiassa. Suurta eroa näillä ei kuitenkaan ole, tosin pekoni on useimmiten savustettua, kun taas pancetta syödään usein savustamatta (toki on olemassa myös savustamatonta pekonia).




Spagettia punasipulilla ja pekonilla


Kahdelle

Ainekset:

180 g (gluteenitonta) spagettia
100 g pancettaa (tai pekonia)
1 iso punasipuli (n. 140 g)
2 rkl oliiviöljyä
100 g ricottajuustoa
25 g parmesaania raasteena
Kourallinen tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa

Valmistus:

  1. Hienonna punasipuli huolellisesti, ja leikkaa pekoni kuutioiksi. Silppua persilja. 
  2. Keitä spagetti "al dente" suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Ota talteen lasillinen keitinvettä.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipuli. Kuullota sipulia matalalla lämmöllä kunnes se on pehmeää.
  5. Lisää pekoni ja paista vielä hetki, kunnes se on kypsää.
  6. Siivilöi spagetti ja kumoa se takaisin kattilaan.
  7. Sekoita joukkoon punasipuli, pekoni, persilja ja ricotta. Lisää keitinvettä tarvittaessa.
  8. Jaa annokset lautasille ja ripottele päälle parmesaani. 
  9. Koristele persiljalla ja tarjoile heti. 






0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Blogger-lukijat