Sana pesto tulee italiankielen verbistä pestare, hakata, lyödä, murskata. Juuri näin pesto alunperin valmistettiinkin, morttelissa hakkaamalla. Nykyään pääsee onneksi helpommalla, kun käyttää monitoimikonetta. Jotkut kyllä vannovat edelleen morttelin nimeen: Basilikan lehdistä tulee kuulemma kitkeriä, jos ne leikataan terällä morttelissa murskaamisen sijaan. Tiedä häntä, minulle kelpaa kyllä myös monitoimikoneella tehty versio.
Italialaisen supermarketin hyllyltä löytyy monenlaisia pestoja, eikä siis pelkästään Genovasta kotoisin olevaa vihreää pestoa. Pesto alla genovesen valmistamiseen käytetään tuoreen basilikan lisäksi pinjan siemeniä, valkosipulia, oliiviöljyä, Parmesaania ja Pecorino-juustoa.
Pesto sopii hyvin pastasalaatin maustajaksi, ja näitä kylmiä ruokia syödään kesällä Italiassa myös pääruokana. Pestoa voi valmistaa kerralla enemmänkin, mutta tämä annos riittää neljän hengen salaatin maustajaksi.
Pastasalaatti ja itse tehty pesto rosso
neljälle
Ainekset
Pestoon:
25 g kuorittuja manteleita
25 g aurinkokuivattuja tomaatteja
25 g parmesaania raasteena
0,5 - 0,75 dl oliiviöljyä
0,5 rkl tomaattipyreetä
0,5 rkl balsamiviinietikkaa
1/4 tl sokeria
50 g ricotta-juustoa
3 basilikan lehteä
Pastasalaattiin:
250 g (gluteenitonta) pastaa (esim. penne tai fusilli)
100 g mustia kivettömiä oliiveja
200 g kirsikkatomaatteja
250 g mozzarellaa
10 basilikan lehteä
parmesaania lastuina
Valmistus:
- Laita kaikki peston ainekset monitoimikoneen kulhoon.
- Käynnistä kone, ja sekoita kunnes pesto on tasaista ja pehmeää. Laita jääkaappiin odottamaan.
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Anna jäähtyä hieman.
- Leikkaa kirsikkatomaatit neljään lohkoon ja kuutioi mozzarella.
- Leikkaa tai revi basilikan lehdet silpuksi.
- Sekoita pesto ja kaikki muut ainekset pastan joukkoon. Sekoita hyvin, ja anna maustua ja jäähtyä jääkaapissa mielellään pari tuntia. Koristele halutessasi parmesaanilastuilla ennen tarjoilua.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti